Jabloň Vanda



Stránky: 1,  2,  3   
Varmuža - (8) - 76.239 (?) 
1.5.2011 12:25, zobrazeno: 47987x

     Dobrý den, 

kdo mi poradí. Jabloň Vanda mi asi pomalu odchází. Začátkem jara se vytvořily pupeny a to je vše. Listy a květy ne. Větve nejsou suché, odstřihal jsem asi 5 cm konce větviček. Roub je 5 cm asi nad zemí, hlinito písčitá puda je to lokalita okraj Brna asi 370 mnm, 2 krát týdně je zalévána. Kořeny jsou zdravé.Není přehnojena. Je stará 6 let. Minulý rok měla asi 20 jablek, strom je zákrsek.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 19.10.2012 20:39

Ne, na těchto fotkách nejde o odrůdu Topaz, ale o jeho vítečnou matku, Vandu. Nebo tedy spíše otce. Zajímalo by mě, jestli kupříkladu Miloš, zařadí VANDU (Lord Lambourne x Jolana) k nejlepším podzimním odrůdám, jako je např. Dezert. Já jsem se prozatím díky působení škůdců svých plodů nedočkal, tak jsem si konečně musel nějaké opatřit. Ale dalo to fušku. Někdy se mi ta Vanda zdá opravdu snad i vítečná a někdy mám pocit, že je to Lord lambourne, do kterého se nedopatřením dostala nějaká jiná příchuť. Ale jelikož se tam dostala díky JOLANĚ (Spartan x OR-38T-16) a jde tedy o příchuť typu Mac Intosh, tak bych měl být spokojen, co myslíte? Jolanu má soused a jedl jsem ji jen jednou přímo utrženou se stromu, takže byla ještě kyselejší, ale jinak chuťově zajímavá. Tvrzení, že Jolana posloužila jen pro křížení a dnes už ztratila pěstitelský význam, mě neodradí k jejímu důkladnějšímu chuťovému prozkoumání. A jak jste s Vandou spokojeni Vy?

Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 0.16 (?), 19.10.2012 21:05

S Vandou jsem velice spokojen - patří do mého jabloňového TOPu. Už před xx lety, když jsme ve škole degustovali jednotlivé odrůdy, tato přesvědčivě vítězila a utkvěla mi v paměti. Postupem času jsem jí začal pěstovat a prakticky k ní nemám žádné výhrady (růst, plodnost) snad jen to, že se na pár plodech objevuje hořká pihovitost, která se dá ale řešit. Ještě před chuťovým vjemem se projeví velice pěknou vůní, chuťově pak začíná sladce s následným přechodem ke kyselince, aby to bylo dokončeno sladkým, déle trvajícím, aromatickým "ocasem". Po delším ležení se pak kyselinka vytrácí, přesto chuť zůstává velice dobrá.   

Shrnuto - vynikající podzimní odrůda.

Vanda
Vanda
Vanda
Vanda
Vanda - mladý stromek
Vanda - mladý stromek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 20.10.2012 14:04

Nemůžu si pomoct, ale po konzumaci několika plodů Vandy, se mi stále zdá, že to je Lord Lambourne s nepatřičnou příchutí. Lord Lambourne už tady máme mnoho let a já si ho nakonec začnu vážit stejně jako například Miloš. Je to takový "podzimní předskokan Rubínu", pokud se dá použít terminologie ze skoků na lyžích. Jeho nasměrování na "rubínová křížení" (s Goldenem) se mi zdá zdařilejší. Stejně je zajímavé, že z Rubínu a Vandy vznikla tak řízně ostrá chuť, jakou má Topaz. Co jsem zde napsal je momentální rozpoložení a není nikde napsáno, že se to v dalších letech nemůže změnit. Uznáte, že nebudu opěvovat něco, co by se opěvovat podle veřejného mínění mělo. Řídit se podle mého názoru nikdo nemusí a každý se může rozmyslet s výsadbou Vandy podle svého. Jinak, pan Mikeš popsal chuť Vandy velmi pěkně a je vidět, že k ní má kladný osobní vztah. Místo Vandy bych si dal něco pořádného z této skupiny odrůd, jako je například Mac Intosh, Lobo nebo Spartan. Pan Vlastimil by to ještě rozšířil třeba o Spencer. Co se týče jiných, ne zcela nových kříženců, jako je např. DULCIT (Dukát x Spencer) nebo DELICIA (semenáč Mac Intoshe), tak jelikož se o nich nemluví, tak to zřejmě moc povedené křížení nebylo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 20.10.2012 20:54

Vanda je kvalitní podzimní odrůda - zdravý vitální růst, dobré obrůstání, vysoká plodnost, plody velké a pěkné. a samozřčejmě - rezistent. To by mělo stačit, váháme-li, zda si ji pořídit nebo ne. Chuť určitě neurazí, ale mně chutnají víc sladší odrůdy - Dezert,, Lord Lambourne nebo i Matčino či jadernička.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 20.10.2012 22:00

U plodů s pevnější dužninou je chuť navinulejší a ostřejší. Postupem času tyto vlastnosti zmizí, jak o tom ostatně psal i pan Mikeš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 21.10.2012 15:08

Nemám s Vandou žádné delší zkušenosti. Pěstitelsky je to jistě velmi vhodná odrůda, a že některé podzimní odrůdy postupem času ztrácí chuť není také nic neobvyklého. U těchto zakoupených plodů je to dobře patrné na těch pevnějších a těch méně pevných.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 153.9 (?), 23.10.2012 19:43

Já bych u Vandy kromě její velmi dobré až výtečné chuti a šťavnatosti vyzvedl ještě její úrodnost a otužilost. Pěstuji ji již asi dvacet let a za celou tu dobu vynechala v našich podmínkách pouze dvakrát. Zdůrazňuje naše podmínky, mrazovou kotlinu, kde jiná jablka plodí jednou za tři - čtyři roky. 

Protože ji mám na vysokokmenu a nedělám probírku, vadí mi snad jen propad plodů před sklizní. Rozhodně je u ní doblé sklízet postupně - u nás natřikrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 16.10.2013 20:02

Dobrý den. Pokud jste s okolí HK a nepěstujete Vandu, pak je možno koupit její plody v místě konání "Zahrady Východních Čech" a to v nenápadné prodejně jablek přímo od pěstitelů. Současné plody Vandy jsou stále pevné, navinulé, šťavnaté a začínají nabírat specifické aróma. Připomenu, co uvádí Sus a kolektiv ve svém Obrazovém atlase: "Bílá dužnina vyniká výbornou sladce navinulou, výrazně aromatickou chutí a velkou šťavnatostí. Konzistence dužniny je středně pevná, rozplývavá. Celkově dužnina připomíná odrůdy typu Mc Intosh. K tomu mohu vyjádřit jen naprostý souhlas. Pro mě je to senzační podzimní odrůda jabloně.

Vanda (15.10. 2013)
Vanda (15.10. 2013)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 29.10.2013 13:18

Po přečtení tohoto příspěvku bude mít zřejmě radost Miloš i pan Vlastimil, protože došlo na jejich slova. Já jsem ale značně rozčarován. Jde o to kam se poděla výrazně aromatická příchuť, jak o ní píše i Obrazový atlas jádrovin (Sus a kolektiv), Vandy z minulého roku?  Plody mám ze stejného zdroje, jako ty z výrazně aromatickou příchutí, která tak příjemně překvapila v minulém roce. Ještě jsem je tam jel reklamovat a přesvědčit se, jestli jsem je nezaměnil s Rosanou. Ale nikoliv. Rosana má i jiný tvar plodu. Převažuje pouze navinulá chuť, sice příjemně, ale to je z celkového očekávání málo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika