Jabloň, která snáší přísušek a lze ji zakoupit letos (170 m. n. m



Stránky: 1,  2   
host - 68.23 (?) 
25.10.2019 16:57, zobrazeno: 4452x

Dobré odpoledne,

s dovolením bych se s vámi zkušenějšími potřebovala poradit. Hledám velmi intenzivně, ale bezúspěšně novou jabloň, která není vybíravá na půdu a snáší i přísušek a kvete nejlépe středně pozdě (jako Ontario) či středně raně.

Bydlíme v "dolní" Polabí (mezi Neratovicemi a Mělníkem, 170 m.n.m., hlinitopísčitá půda, ve spodních vrstvách občas písek, za normálního počasí by byla půda z mého pohledu úrodná, je v ní i velké množství žížal - ale nyní prostě neprší a půda velmi rychle vysychá).

Již máme vysazené nové Ontario a Batul, obé na semenáči.

Velmi jsem hledala Red Delicious, dle pomologií na semenáči (PK) také snese přísušek, případně Hladíkovo přeúrodné, našla jsem jen metrové špičáky (M7 a A2) a to je u mne nejistý výsledek.

Nezahlédl jste někdo někde takovou jabloň, může být i novější odrůda. Klidně dojedu vlakem kamkoliv. Kvalita jablíček je druhotná, nejprve upřednostňujeme to, aby stromek přežil (nejlépe nás s mužem i naše děti:-))

Děkuji všem!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.109 (?), 25.10.2019 19:32
Tá 'odolnosť' voči suchu je predovšetkým záležitosťou podpníka, menej odrody samotnej. Ak nemáte možnosť závlahy, tak jednoznačne treba použiť bujne rastúce, hlboko zakoreňujúce podpníky (najlepšie semenáč, z novších A2, MM111, M25). Z odrôd ktoré dobre znášajú občasné sucho sa uvádza napr. Banánové zimné alebo stará krajová odroda Chodské. Treba ale akceptovať, že vodu potrebuje každý strom, obzvlášť v prvých rokoch po výsadbe, bez nej nemôže prežiť a pri chronickom suchu nebude dobre prosperovať. Možno by Ste mali pouvažovať nad investovaním do vlastného zdroja vody (studne). Podľa trendu posledných rokov záhradkári bez možnosti závlahy budú mať v mnohých oblastiach pravdepodobne čoraz väčšie problémy. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 68.23 (?), 25.10.2019 19:40

Velmi vám děkuji za reakci. Ano, zdroj vody máme a samozřejmě mladé stromky je potřeba zalít. Nové stromy sadíme na semenáči právě z tohoto důvodu. Myslím však, že semenáč + odolná odrůda snášející přísušky je u nás nutností a to z výše popsaných důvodů.

Mrknu na banánové zimní, zda by vyhovovalo.

Klidně bych i zaplatila za roubovaný semenáček, ale v okolí už jabloně nikdo nemnoží a já rozmnožovat stromečky takto neumím.

Hezký večer!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.83 (?), 25.10.2019 20:39

Podívejte se a poptejte se v okolí, u sousedů, co mají za odrůdy, na jakých podnožích a jak stromy prosperují. Můžete také navštívit nedalekou Spomyšl (zahradnictví).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 68.23 (?), 25.10.2019 21:09

Děkuji. Sousedi pěstují túje a anglické trávníky, případně brambory. Velké ovocné stromy tu už právě v zahradách nejsou, všude vidíte zákrsky a velmi se tu obecně zavlažuje - to jsme se právě dozvěděli, že se tu zalévalo odjakživa, ale taková sucha jako nyní tu nebývala.

10 km od nás má jeden pan inženýr zděděný sad, už ale nesází nové stromky a ty staré samozřejmě kořenily za jiných podmínek, navíc je tam vyšší hladina spodní vody. Před týdnem mi říkal, že mu ale odešla Parména zlatá.

Děkuji za radu se Spomyšlí. Bohužel mají hlavně špičáky, tedy potíž, kterou popisuji výše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?), 25.10.2019 21:33

Bohužel mají hlavně špičáky, tedy potíž, kterou popisuji výše.

Co že je za potíž se špičáky? To je snad nejvhodnější tvar - korunku zapěstujete v kterékoli výšce a nemá zbytečné dřevo, takže se v suchu ujme lépe než zapěstovaný stromek.

BTW můžu vám věnovat Admirál, Rubín, Melrose, Topaz (možná i jiné, teď z hlavy nevím, jestli už mají rozumnou velikost) naroubované na semenáči. Brno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (625) - 43.159 (?), 25.10.2019 22:13

Nevím, proč nechcete špičák. Zapěstovat korunku určitě zvládnete. U mě v extrémně suchém sadu se celkem daří i jabloním na MM106, bez závlahy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 68.23 (?), 25.10.2019 22:25

To se právě obávám, že ne:-) Já jsem ten špičák tedy koupila, zasadila tento týden, ale je to takový prouteček, je potřeba, aby ještě zesílil, tedy zakládat korunka se bude až další jaro (ráda bych min. v 1,50, je to podnož M7).

Jak dlouho trvá vlastně zapěstování korunky u špičáku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.10.2019 14:29

Většina jabloňových sazenic jsou dvouleté. První rok vyroste výhon z očka, druhý rok rozvětví základ korunky. Pouze na mimořádně vitální podnoži dokáže výhon z očka v tomtéž roce vyhnat předčasný obrost a vytvořit tak korunku. U některých peckovin, zejména broskvoní, jsou takové korunky pravidlem.
   Výhodou špičáku je o rok kratší doba pěstování (výhoda pro školkaře), proto bývá taky levnější a možnost zvolit si výšku kménku dle potřeby (výhoda pro pěstitele). Nevýhodou je, že stromek je o rok mladší a jeho pěstování do 1. úrody se tak o stejný čas protáhne.
   Pokud hledáte odrůdu odolnou suchu, vybírejte mezi těmi bujně rostoucími. I na stejné podnoži tvoří bujně rostoucí jabloně silnější a tedy i hlubší kořenový systém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.34 (?), 26.10.2019 17:35

Já tu půdu u Vás moc dobře znám. Pocházím odtud. V lužních lesích těžký vlhký jíl a o 3 metry výše lehoučká půda, která je chvíli po dešti suchá. Ale zato se tam vede krtonožkám.

Nějakým nešťastým řízením osudu mám zahradu na ještě větší Sahaře. Řeším to tak, že do půdy, kterou vracím do výsadbové jámy pro stromek přimíchám kromě kompostu bentonit (2-3 lopaty), který vlhkost v půdě stabilizuje a je schopen zadržet živiny, které jinak po zálivce protečou do nižšího horizontu. Kořeny ovšem brzy prorostou jinam, ale pro začátek je to alespoň něco.

Vím, že pro někoho bude přidávání jílu do půdy těžko pochopitelné, ale jeho nedostatek je stejně blbý, jako jeho přebytek.

Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika