Jabloň Antej



Peter1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (75) - 46.45 (?) 
15.9.2019 12:40, zobrazeno: 3355x
Máte prosím niekto už skúsenosti s touto odrodu? v popise sa považuje sa spoľahlivú každoročne rodiacu jabloň odolnú chorobam..aj keď na zahranicnych stránkach som našiel že je lepšie ju postriekat lebo to nieje az také 100 percentné.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.74 (?), 15.9.2019 20:50
Osobnú skúsenosť s odrodou Antej nemám, ale rozhodne by som reklamnú informáciu "odolná chorobám" bral s veľkou rezervou. Na fotkách máte výseky z práce estónskych autorov, ktorí testovali viaceré odrody jabloní - medzi nimi aj Antej - na odolnosť voči chrastavitosti (Venturia inaequalis). Uvádzajú, že v sezóne robili "2 až 3 postreky fungicídom". Výsledky ukazujú, že Antej vykazoval "veľmi nízku citlivosť" na chrastavitosť, ale nie úplnú rezistenciu. Navyše na 3.fotke je zmienka o práci iného autora, ktorá udáva že Antej je "dosť citlivý" na chrastavitosť. Treba ešte podotknúť, že problematika tzv. 'rezistencie' voči Venturii inaequalis je o niečo zložitejšia, tzv. monogénová rezistencia daná prítomnosťou génu Vf je v súčasnosti bežne prelamovaná viruletnými rasami Venturie. Tiež veľa závisí od lokálnych podmienok Vašej záhrady, a tiež od toho, či Ste ochotný sem-tam nejakú chrastičku na jablkách tolerovať. Ak nie, môže sa stať, že aj pri odrode Antej budete musieť voliť kompromis s použitím fungicídov. IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Peter1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (75) - 46.45 (?), 16.9.2019 0:18
Dobrý večer pán Hlavaty, čo sa týka postrekov som sa zmieril s tým že to tak nejak musí byť... môžem si vybrať lepšie ale perfektne to nebude..tak isto ako sú i marhule a slivky bez postreku buď, alebo, podobne je tomu u jabloní..ďakujem vám pekne za váš príspevok...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 82.188 (?), 14.9.2021 19:44

Antej by mne také zajímal, zejma jakou má dužninu, sílu slupky, sladkost, kyselost atd...

Podobně Auxis...

Jsou to dovezené odrůdy z východu... má je tady někdo odzkoušené, respektive udělali na někoho dobrý dojem? Prosím poraďte. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 82.188 (?), 15.10.2021 10:51

Letošní rok jsem je obě vysadil a stromky na podnoži M26 rostou skvělě (letošní silné padlí zvládly ve zdraví i bez postřiků).

Pěstuji Auxis v 510 m.n.n., Antej ve 350 m.n.m. 

...až zaplodí dám vědět, čekám že se naplní informace o delší skladovatelnosti a u Anteje navíc neopadavost plodů při pozdní sklizni... oboje by měly být odzkoušené a lahodné odrůdy...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.148 (?), 26.11.2022 19:25

Tady je pěkný článek o Anteji

choroba dužina hrušeň květ mrazuvzdorné odolnost k mrazu odrůdy jabloní padlí plodnost plody podnože jabloní sloupcové odrůdy střídavá plodnost strupovitost jádrovin
Mrazuvzdorné odrůdy jabloní a hrušní
22. 11. 2022
Mrazuvzdorné odrůdy jádrovin vznikají především pro oblasti zemí s tvrdšími zimními podmínkami. Dokládají to i místa jejich původu.

Rozmanitých lokalit v České republice najdeme velkou spoustu. Mnohé jsou vzhledem k nízkým teplotám během roku specifické pro pěstování ovocných dřevin. I mezi jabloněmi a hrušněmi jsou odrůdy, které velmi dobře odolávají mrazům. S nimi si můžeme užívat pěstování jabloní a hrušní s velmi pěknými výsledky.

Auksis mrazuvzdorná odrůda
Auksis je nejlepší litevskou odrůdu jablka z křížení Mc’Intosh x Gravštýnské

Mrazuvzdorné jabloně
Auksis
Název odrůdy je volně interpretován jako zlato. Jedná se o nejlepší litevskou odrůdu jablka z křížení Mc’Intosh x Gravštýnské. Tato odrůda je velmi dobře známá a oblíbená zejména v Litvě, Lotyšsku a Estonsku.

Stromy rostou silně, proto se doporučuje umírnit růst jejich pěstováním na slabších a středně rostoucích podnožích. Na nich také rychleji vstupují do plodnosti. Lze je též pěstovat na podnoži MM106 nebo Antonovka, více však vyhovují podnože M26 nebo 62-396.

Je to zimní odrůda, která se v českých podmínkách chová spíše jako typicky podzimní.

Plody dozrávají na počátku září a mohou se jíst prakticky okamžitě. Je ji nutno sklízet ve správný čas, v případě pozdější sklizně plody opadávají. Skladování je možné v dobrých podmínkách do února až března.

Plody jsou atraktivní, střední až velké (120–150 g), kulaté, částečně zploštělé. Barva slupky je žlutá, na osluněné straně vybarvená do růžovočervena. Dužnina je poměrně měkká, vyžaduje opatrnou sklizeň, přepravu i třídění. Plody mají velmi dobrou chuť, jsou šťavnaté, polosladké.

Odrůda je vysoce mrazuvzdorná a odolná vůči chorobám.

Auksis
Barva plodu je na osluněné straně do růžovočervena

Antej
Běloruská, středně silně rostoucí zimní odrůda. Jako většina běloruských odrůd má dobrou chuť.

Plody jsou velké, atraktivní. Slupka má výraznou, tmavě červenou barvu. Dužnina je pevná, šťavnatá. Plody zůstávají na rozdíl od odrůdy Auksis dlouho na větvích, což umožňuje postupný sběr. Dozrávají v polovině září a lze je skladovat do března. Dobře snášejí přepravu. Do plodnosti stromy vstupují již ve druhém až třetím roce. Odrůda je známá vysokými výnosy.

Tato odrůda patří mezi mrazuvzdorné a je současně odolná vůči chorobám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika