Ametyst (bohužel)zraje v době, kdy začínají padat, nebo uzrávat jiné kvalitní sorty.Například chuťově lepší Rubín už je ke konzumaci vhodný koncem září, Smiřické ještě dříve, navíc vydrží do zimy.I jiné kvalitnější zimní jablka začínají padat, a je škoda padané nezužitkovat.Proto se kvalitní padané přednostně sní,nebo upotřebí v kuchyni,a na konzumaci třeba Ametystu místo v žaludku nezbyde.Všechno se zužitkovat nedá,proto se volí odrůdy,které déle vydrží.Nedávno se tady objevily informace, že u Ametystu převládá v chuti kyselost.Nevím,posuzovat budu později.Líbivý vzhled jistě přispěl k jeho pojmenování.Rezistence bude výhodou v lokalitách strupovitosti v hojné míře zabydlenou.
Co se týče časných jablek, mohu říci, že ty nejskořejší sorty jsou u nás vyhledávána, potom se poptávka po letních jablkách trochu snižuje-jsou jiné, lepší ov druhy.V mém případě jablka ocením až v zimě, kdy je jiného ovoce podmíru.Na tuto mou filozofii doplácí ranně podzimní sorty do které řadím i Ametyst.