Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Jabloně > Jablečný ocet - rizika při výrobě

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 11:13, počet návštěv: 725
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zbylo mi dost ne úplně prvojakostních jablek, které se nebudou hodit na uskladnění a moštů i jinak zpracovaných jablek už máme dost. Napadlo mě vyrobit si jablečný ocet, protože jej používám nejen já, ale dávám jej i slepicím.

Podle dostupných receptů je výroba vcelku jednoduchá, mě by zajímala možná s ní spojená rizika. Že by třeba kvašení neproběhlo tak, jak má? Že by byl více koncentrovaný, než je žádoucí?

Možná jsou moje otázky hloupé; za to se omlouvám, ale s kvašením nemám žádné zkušenosti. Nerad bych způsobil nějaké komplikace.

Máte někdo reálné zkušenosti?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jablečný ocet - rizika při výrobě


PP. (5472) - xxx.xxx.9.14 (?)
26.10.2019 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastrouhá se to a vrazí do nádoby, sklenice, sud. Trochu se může přisladit. Nechá kvasit, zakryté, pak se odkreje a přikryté plátnem nechá kysat. Když dokysá, sleje se a nechá ještě za přístupu vzduchu dojít. Může na povrchu plesnivět, nestalo se mi to. Jinak nevím o ničem. Koncentraci neposoudím, kyselý je to fest. Jak to chcete měřit?

Připojit reakci
      

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 12:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezměřím, proto se ptám, jestli z toho nehrozí nějaký průšvih. Jestli ne, je to super.

Připojit reakci
      

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PS: Máte zkušenosti s trvanlivostí? Vydrží to do příští sezony třeba ve sklepě?

Připojit reakci
         

Jablečný ocet - rizika při výrobě


PP. (5472) - xxx.xxx.9.14 (?)
26.10.2019 12:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vydrží. Myslím, že domácím kvašením se neudělá větší koncentrace než 10%. Co můžu posoudit, chutná to nějak podobně jako osmiprocentní ocet. Protiotázka: Proč ocet slepicím? A jak?

Připojit reakci
            

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřímně - přesně ani nevím.  Jednou za čas jím okyseluji vodu několik dnů po sobě, dělal to tak už můj děda, od kterého to mám. Údajně to zabírá na střevní parazity, jestli je to pravda - to Vám neřeknu, ale o žádných problémech u slepic nevím; pokud je nechytne kuna nebo liška, dožívají se u mě vysokého věku.

Děda dával obyčejný lihový ocet, který ale slepicím nechutná a vodu nepijou, dokud nemají opravdu žízeň. Naopak jablečný ocet ve vodě jim chutná na první pohled.

No a ocet obecně používám pravidelně i na desinfekci citlivých míst v kurníku, kde se občas vyskytnou kolonie čmelíků, nebo jiných parazitů a kde vápnění nepomůže, protože se otěrem odstraní velmi rychle. V létě měla např. jedna slepice otok na chodidle. Podezíral jsem hmyzí bodnutí, tři dny ji nechal belhat, když se to nezlepšilo, nasadil jsem octovou léčbu. Otok splasknul a zmizely i starší stopy napadení zákožkou.

Když k tomu přidám použití v domácnosti, myslím že můžu ocet vyrábět po bečkách...

Každopádně děkuji za komentáře. Začnu na menším množství a vyzkouším.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Řez ovocných stromů6421.1.202027648
Kdouloň obecná6319.1.202052697
Honeycrisp3117.1.202026556
Mantet 4016.1.202027054
Díra v jabloni 816.1.20205100
Topaz nepřekonaný 25810.1.2020130416
zlatá reneta89.1.202016468
Sloupové jabloně166.1.202060564
Roubovací klešte26.1.2020576
Betonove stlpiky44.1.2020822
Přeroubování starší jabloně, poraďte 154.1.20202037
Protirakovinové jablko133.1.20206243
Smiřické vzácné 3029.12.201927971
Blaník328.12.2019660
Podzimní přihnojení2525.12.201918922
Delor 3325.12.201920817
Proč jen na zakrské podnoži?525.12.2019920
Prince je výborné, poroste mi tady?222.12.2019612
Jadroviny 201914522.12.201930705
Jeromine 121.12.20191132
Jesenno - zimné práce11819.12.201945204
Jabloň Ghiva317.12.2019725
60 let stará jabloň - určení odrůdy 2017.12.201917402
Stará červená letní jabloň 5915.12.201944206
Zpustlý sad1514.12.20195757
Degustace Lysice 2019 713.12.20192234
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky2110.12.20193863
Opravný řez 19.12.2019494
Vlky399.12.201912251
Stará (ne)známá jablon708.12.201974247
Jabloň Jonathan628.12.201969447
5 TOP odrůd jabloní758.12.201938049
Jarka208.12.201913505
Klíčení jablka ze semene227.12.20193926
Náhrada za Desert285.12.201924030
Podnoz A234.12.2019745
Gulicky na korenoch 163.12.20193078
Bakteriální boulovitost kořenů 281.12.20197513
Pocta Rubinole 10830.11.201951847
Skvrny na listech jabloní 3027.11.201950273
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení pstruhu21.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Chov pstruhov21.1.2020
Pomoc s výběrem plemene19.1.2020
Chov pstruhov19.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů