Hniloba jádřince u loni sklizených odrůd



Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?) 
20.2.2013 19:54, zobrazeno: 5962x

U celé řady odrůd z loňské sklizně se mi, v menší či větší míře, od listopadu objevuje zahnědávání dužniny okolo jádřince, ten však v té době vypadal zdravě.

V současné době u některých plodů dužnina u jádřince hnije, jádřinec je zčernalý a plný plísně. Naposledy jsem se s hnilobou jádřince ve větším rozsahu setkal, už hodně roků zpět, u odrůdy Gloster. Ale o ní to bylo známo.

Letos mi to postihlo, odhadem, asi 10 odrůd. První zjištění hnědnutí dužniny u jádřince bylo začátkem listopadu u plodů Fragrance, jádřinec vypadal zdravě. Postupně jsem tuto poruchu objevil u některých plodů Svatavy, Angoldu, Jonagoredu, Starkresy, Sir Prize, Andega a dalších.

Protože se ta porucha objevila nejprve ztmavnutím dužniny okolo jádřince, domníval jsem se zprvu, že by to mohl být následek namrznutí plůdků nočním mrazem loni v květnu. Teď jsem však na rozpacích a nevím. Např. silně poškozené, se zkorkovatělým povrchem byly Desert, Rubín, Topaz, ty však byly uvnitř zdravé.

Měl bych tedy dotaz, zda má někdo letos podobné zkušenosti, jako já.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 21.2.2013 9:49

Letos zkušenosti nemám, loňský květnový mráz byl důsledný. Jádřincovou hnilobu pozoruji častěji u stromů, které v daném roce plodily méně - tedy větší plody s větší dodávkou živin. Dalo by se říci, že k ní měly sklon tytéž plody (nikoli odrůdy), které inklinovaly k hořké pihovitosti. Málokdy byly postiženy plody ze stromů, které zaplodily nadprůměrně. Rozsah nemoci ale nebývá nijak extrémní - ztráty bývají do 5%, takže to nijak neřeším. Je zajímavé, že postižené plody vypadají zdravěji a čerstěji než ostatní - např. nikdy nemají povadlou slupku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 21.2.2013 19:15

To, že se i u mne v minulosti občas vyskytl u některého velkého plodu zaplísněný jádřinec (Angold, Jonagored, Jonalord, možná i další), se dá vysvětlit. Choroby kalicha a jádřince spolu souvisí a souvisí to také s počasím v době květu.

Ale letos to pro mě, zatím, žádnou logiku nemá. U plodů Fragrance a Svatavy hnědnutí okolo jádřince bylo u všech, jádřinec vypadal vizuelně zdravě a plody jsou jen střední velikosti, podobně to je některých u některých plodů Otavy.

A dnešní perlička. Našel jsem ve sklepě poslední, hodně podprůměrně veliký plod Topazu. Po rozkrájení opět: zahnědlá dužnina okolo kalicha u kterého žádné příznaky poškození. Topaz u mě ve sklepě vydrží běžně do konce března. Tenoto plod by však za 2-3 týdny byl uvnitř shnilý.           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 215.123 (?), 15.8.2018 8:52

Zde jsou napsané nějaké teorie jaká by mohla být příčina vnitřní hniloby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika