U celé řady odrůd z loňské sklizně se mi, v menší či větší míře, od listopadu objevuje zahnědávání dužniny okolo jádřince, ten však v té době vypadal zdravě.
V současné době u některých plodů dužnina u jádřince hnije, jádřinec je zčernalý a plný plísně. Naposledy jsem se s hnilobou jádřince ve větším rozsahu setkal, už hodně roků zpět, u odrůdy Gloster. Ale o ní to bylo známo.
Letos mi to postihlo, odhadem, asi 10 odrůd. První zjištění hnědnutí dužniny u jádřince bylo začátkem listopadu u plodů Fragrance, jádřinec vypadal zdravě. Postupně jsem tuto poruchu objevil u některých plodů Svatavy, Angoldu, Jonagoredu, Starkresy, Sir Prize, Andega a dalších.
Protože se ta porucha objevila nejprve ztmavnutím dužniny okolo jádřince, domníval jsem se zprvu, že by to mohl být následek namrznutí plůdků nočním mrazem loni v květnu. Teď jsem však na rozpacích a nevím. Např. silně poškozené, se zkorkovatělým povrchem byly Desert, Rubín, Topaz, ty však byly uvnitř zdravé.
Měl bych tedy dotaz, zda má někdo letos podobné zkušenosti, jako já.