Golden Delicious



Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?)
17.9.2016 21:55

Na Vašich fotkách se ale zdá velmi pěkný, tak nevím, proč ho chcete nahradit? Z hlediska chemie to bude asi jako můj Jonagold počítám - nedá se to podcenit. Je zajímavé, že v Tyrolsku u Merana měli Golden až do 900 mnm a měl tam nejlepší chuť, takže to nebude ani tak o teplotě, jako o hodinách slunečního svitu. Naopak Granny chtěl spíše teplo, ale při řezu se tak nedbalo na oslunění plodů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 205.204 (?), 17.9.2016 17:56

GD ma nesporne kvality v teplej oblasti - vynikajuce jesenne jablko, ktore bohuzial sa neda v dobrom stave dlhodobo skladovat, lebo zgumovatie. Na susenie je ale super. Tento rok sa vsak vyznamenal - kym ostatne jablone vyrazne premrzli v kvete, GD akoby ani velmi ten mraz nezacitil. Na druhu stranu je ale otravne riesit pri nom fungicidnu ochranu, hoci aj v mojej ekoprodukcii sa to da zvladnut cca 4-5 postrekmi. Niekedy v buducnosti mam v plane vyskusat opal ako nahradu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 17.9.2016 21:55

Na Vašich fotkách se ale zdá velmi pěkný, tak nevím, proč ho chcete nahradit? Z hlediska chemie to bude asi jako můj Jonagold počítám - nedá se to podcenit. Je zajímavé, že v Tyrolsku u Merana měli Golden až do 900 mnm a měl tam nejlepší chuť, takže to nebude ani tak o teplotě, jako o hodinách slunečního svitu. Naopak Granny chtěl spíše teplo, ale při řezu se tak nedbalo na oslunění plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.171 (?), 18.9.2016 0:40
Nahradiť Golden by som chcel, len keby zaň bola kvalitatívna náhrada (zatiaľ nie je). A prečo? Tu je odpoveď - viď foto: Strom vľavo (GD) dostal 4x viac postrekov než strom vpravo (Rubinola). Áno, na oboch sú jablká pekné, ale tá prácnosť, náklady a dávka chémie sú argumenty ktoré nútia k úvahe o alternatíve. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.9.2016 8:08

Náhrad za Golden bylo již mnoho. Resista, Denár, Opál, Sirius, Heliodor, Orion, Goldstar, Biogolden... Ty všechny se Goldenu podobají, ale žádný se mu chuťově nevyrovnal. Je otázkou, zda stojí za to oželet trochu té goldenolvské špičky a mít za to zdravější ovoce. Já jsem to učinil dávno, už proto, že u nás v běžných letech Golden ani nedozrál a žádnou lahůdkou nebyl. Ono odrůd, které nebyly chuťově předstiženy a přeci ustoupily do pozadí, je víc. Kalvil zimní, Coxova reneta, Jonathan, MacIntosh.  Golden se zatím drží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 18.9.2016 20:57

to jsou síťky nebo sáčky?? Jen na některých plodech?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.31 (?), 18.9.2016 21:31
Pre p.Daníka : Sáčky. Na plodoch ktoré by eventuálne mohli ísť na výstavu, chráni ich to pred hmyzom, vtákmi i poškodením pádom. Tieto jablká musia spĺňať určité kritériá (tvar, veľkosť, vyfarbenosť, absencia kazov), takých je na strome vždy len niekoľko, tieto zostanú na strome dlhšie, aby sa čo najintenzívnejšie vyfarbili. Až po obratí sa ukáže či výstavné požiadavky spĺňajú alebo nie. Ostatné určené na spotrebu oberám skôr (zhodou okolností práve dnes-viď vlákno Pocta Rubinole). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 19.9.2016 10:13

Nehrozí v sáčcích přehřátí nebo zapaření?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 19.9.2016 12:46

Pre p.Daníka: Nie, nehrozí. Sáčky majú malé otvory na odtok prípadnej dažďovej vody a rosy, tým aj na "vetranie". Samozrejme treba vystihnúť kedy jablko odtrhnúť, nemôže tam byť donekonečna. Ak medzitým samé odpadne, tak je to jasné.     IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.26 (?), 18.9.2016 8:16
K tomu Tirolsku: Teplomilné odrody jabĺk potrebujú určitú sumu tepla a slnka, ale dôležité sú aj ďalšie faktory, napr. výraznejšie rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou v čase dozrievania, čo napomáha u červenoplodých odrôd k vyfarbeniu, a u všetkých k získaniu optimálnych chuťových parametrov. Preto sa niektoré neskoré zimné odrody (napr. Pink Lady, Granny S., Fuji) nechávajú až takmer "ošłahnúť" prvými mrazíkmi. Ja som kedysi tiež oberal Jonalord v čase keď nočné teploty už smerovali do mínusu. V posledných rokoch do toho ale vstupujú narušujúce faktory, ako napr. sršne, moníliová hniloba, škorce atď. a často musíme robiť kompromisy. Ak si niekto teraz zakladá ovocnú záhradu a chce do toho aj investovať (čas i peniaze), mal by riešiť 2 dôležité otázky: závlahu a ochranné siete. Samozrejme že 99,9 % hoby-záhradkárov to riešiť nebude, veľkovýroba zrejme bude musieť. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 18.9.2016 20:55

Sbírali jsme jeden rok v Bolzanu Jonagoldy v několika stupních pod nulou a byla na nich zmrzlá rosa. Podobně jsem trhal zasněžená Ontaria v Beskydech. Z toho Tirolska jsem si dovezl na M9 Winesap, ale v 500 mnm na něm za 20 let nevyrostlo jediné dozrálé jablko, natož bez strupovitosti. Když jsem se loni rozhodl, že ho letos zkusím přeroubovat do 200mnm a chemicky ošetřovat, sežrala ho přes zimu srna, takže už to nezkusím. Golden jsem nezkoušel, ale Jonagold jde u nás v 200mnm velmi dobře, chemická ochrana je nezbytná - ošetřuji v pravidelných intervalech do června a pak v případě potřeby sírou - loni zcela čistý, letos se to nepovedlo a na části plodů lehká strupovitost je. Dnes také dávám přednost rezistentům, ale při velkém infekčním tlaku je aspon záladní postřik občas dobrý

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika