Fantazie



Stránky: 1,  2,  3   
host - 123.5 (?) 
31.10.2012 12:59, zobrazeno: 25179x

Fantazie je chuťová lahůdka, chci ho naroubovat ale nemohu zjistit bližší informace o způsobu pěstování. Jestli máte někdo s touto odrůdou zkušenosti, prosím napište. Zajímá mě, jak silně roste, jestli plodí na krátkém dřevě, dobře obrůstá a nevyholuje. Resistent to asi nebude, pochází snad z Polska.Zajímavé je, že jste tuto odrůdu na fóru ještě neprobrali.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 31.10.2012 13:46

Fantazia. Odrůdu jsme tu probrali, ale možná v jiném vlákně.
Pěstuji ji přes 20 let. Roste poměrně silně (mám ji na jednom stromku s Melodií a je bujnější), nevyholuje, obrůstá dobře. Plodí hojně s mírným sklonem k periodicitě, který se dá agrotechnicky upravit. Dužina je bílá, výborná, trochu chutí a vůní připomíná Čistecké, ale plody jsou plošší, větší a barevnější. Nejlepší jsou 1-2 týdny po sklizni. Rezistent to, bohužel, není, strupovitostí trpí silně. Údajně se jí podobá rezistentní Vitos, ale toho jsem nezkusil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 31.10.2012 17:47

Ke koupi Fantazie jsem se nikdy neodhodlal, i když jsem o jejích kvalitách slyšel častokrát. Ani teď se mi shánět nechce. Takže Miloš nabízí jako náhradu Vitos (Fantazie x Primula)? Je to těžké, žádné další "strupáče" se mi už pěstovat nechce, ale zase kříženci mají většinou rozředěnou chuť, takže pravou chuť Fantazie bych nepoznal. Takže to asi pustím k vodě.  Jedině, že by mě Miloš nalákal tím, že by prohlásil, že Fantazie je stejně dobrá, jako jeho oblíbený Dezert.

smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 153.9 (?), 31.10.2012 19:47

Nevím, jestli Vás pan Vysloužil přemluví, Fantazija je fakt výborná, nicméně kvůli náchylnosti ke strupovitosti vystačím s jedním stromkem. Vitos je možná trošičku horší, ale ne o moc, a vyvažuje to odolností ke strupovitosti. Dosti odolný (aspoň u mne) je taky Ligol, který se dá k Fantaziji taky chutí přirovnat. Ale všechny tyto odrůdy chutnají nejen zahrádkářům, ale i ptákům a vosám a jiné havěti, takže je to často "kdo z koho". Navíc u Vitosu a Ligolu nemám ověřenou skladovatelnost - z celkem pochopitelných důvodů se snědí jako první hned po sklizni wink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 31.10.2012 19:51

Díky za informace. A ten Ligol je lepší Idared? To se o něm někde píše. Má takový zvláštní název, jako kdyby šlo o nějaký výrobek z místní rafinerie minerálních olejů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 153.9 (?), 1.11.2012 12:00

Ligol je tuším LindaxGolden a Linda je také rodičovskou odrůdou Fantazije, připomíná McIntoshe, s Idaredem nemá (pro mne naštěstí) nic moc společného.

Pan Vinšálek má asi pravdu ve srovnání Fantazije a Vitosu, já se musím přiznat, že mi tyto odrůdy v jednom roce společně ještě nezarodily, mám je každou na jiném stanovišti, a jak už to u nás chodí, jednou mráz, jednou kroupy, jindy oboje a ještě něco navíc... Takže moje hodnocení, kdy jsem chutí trošičku preferoval Fantaziji, nevycházelo z přímého srovnání úrody v jednom roce.

U pana Vysloužila si cením toho, že ač odrůdy z McIntoshe moc nemusí, Vitos nepohaněl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 1.11.2012 12:21

Škoda že jste se pane nepodepsal, abychom věděli o koho jde.Já jako sečtělý časopisu Zahrádkář dobře znám hodnocení p.J.Fischera odrůdy Fantazia, Vitos,kde uvádí velmi vysoká hodnocení podzimních degustací od hodnotitelů, kdy údajně nejvyšší známky nebyly vyjímkou.Hodnocením tohoto pána si velmi cením, protože namám jinou možnost, podle čeho si vybrat odrůdy na zahradu.Až letos jsem sehnal Vitos, a ještě k němu přibral Beforest, který je taky dobře hodnocený, a z osobní zkušenosti to mohu potvrdit.Když Beforest uzrál, a vybarvil se do červena, nepadal,vydržel na stromě dlouho, nic lepšího jsem doposud nejedl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Zd. - (4) - 153.9 (?), 1.11.2012 19:20

Uznávám, že Beforest je dobré jablíčko, přesto ho budu po mnoha letech příští rok rušit. Před lety jsem si z něj udělal stromek na semenáčku, byl jsem totiž nalákán chutí na zahradě u známého. Jenže jiné podmínky či jiná podnož způsobily. že u nás rodí jen brakovité ovoce - malé a strupaté - tam, kde jiné odrůdy mají výstavní plody.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 1.11.2012 19:45

Tak pak nevím, asi máme každý jiný Beforest.Cítím se podveden, zneužit.Myslel jsem, že odrůdu, která mi šmakovala, byla vstupenkou do ráje, že to je Beforest.Připomínám ještě, že odrůda byla dost pozdě sklizena, plody velmi zdařile vybarveny, a už při česání byly výborné.V zimě jsem si je dával na příděl, aby se mi rychle nevyčerpaly.Pro mě je tedy chuť nepopsatelná.Té druhé odrůdy, kterou jsme česali měla tak nějak banánovou příchuť-té jsem si moc nevšímal.

Faktem je,že se na foru moc neprobírá,a někteří ji dokonce přeroubovali,ale mě to nevadí,a mám v plánu ji ještě přiroubovat na jiný stromek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Zd. - (4) - 153.9 (?), 1.11.2012 23:59

Dobrý večer, na jménu přeci nezáleží, hlavně, že Vám Vaše odrůda chutná. Jestli ale potřebujete určit jméno, sem s fotkou.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika