Já si na toto jablko nemohu stěžovat, neb jsem nepoznal lepší zatím. Poznal - dezert, galu, bohemii...Ale z těch co mám z těch starších jsem nepoznal. Pravda je to kyselejší jablko, ale má specifické aroma i příchuť, slupka je pevná chruplavá. Je to jablko podzimní vhodné ke konzumu přímo i k kratšímu skladování. Jablka jsou to velká, lehké váhy (velký jadřinec i sušší dužnina), na slunci nádherně žíhaně vybarvená, v konzumní zralosti dostávají oranžově růžovo bílou barvu i neosluněné části plodu. Problém je značný propad plůdků a tak jistá diverzita ve velikosti plodů. Jabloň plodí každým rokem. Je v pokročilém věku a tak jsem vzal rouby a narouboval na mladé pláně. Rouby jsem bral z vrchu koruny, aby se předešlo jisté mutaci z vlků. Ujaly se i dvouleté rouby příslušné tloušťky s květními pupeny roubované za kůru. Květy jsem tehdy vyštípal a nyní 4. rok po roubování se tvoří již první nové květy. Dřevo roste bujněji ale má tenké letorosty u starších se tvoří převislá koruna. Proti strupovitosti je středně odolné, poraněné plody jsou napadány monilií (i černou formou) ovšem ne tak intenzivně jako průsvitné letní či lebelovo.
Jablko je vhodné ke konzumu a zejména pak na křížaly, nehnědne a je suché hned. Křížaly mají kyselkavěsladkou chuť - vhodná pochutina k televizi.
Vysokokmen s vybarvenými podlouhlými plody vypadá pěkně.
Samozřejmě mít více podnoží tak vyzkouším i jiné staré odrůdy, leč...
Juraj Kafka