Doporučení odrudy



Stránky: 1,  2,  3   
ladaalb - (38) - 80.102 (?) 
14.9.2012 13:37, zobrazeno: 20130x

Dobrý den, chystáme se nyní zasadit na zahradě pár ovocných stromků, slyšeli jsme že existují různé čtvrtkmínky a půlkmínky, vůbec nevím co to znamená- snad velikost stromu, nechceme obrovské stromy, takže pokud je možnost zasadit něco menšího tak by to bylo fajn, ale ta terminologie je pro nás neznáma, prosím také o radu jaké odrudy zasadit, rádi bychom jeden strom letní a jeden zimní. Milují letní jablka - jsou bíla a moc sladká ale nevím odrudu přikládam foto a prosím o název plus zda je náročné atd.Plus prosím o typ na zimní jablička vhdoná i k uskladnění. Mockrát děkují


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 14.9.2012 13:47

Zákrsek, čtvrtkmen, polokmen, vysokokmen označuje výšku kmene, nikoliv celého stromu. Nicméně to většinou souvisí - jako vysokokmeny se pěstují bujné odrůdy na silných podnožích (např. semenáčích), jako zákrsky zase slabě rostoucí kombinace podnož - odrůda. Záleží, kolik máte místa a zda strom chcete jako "domovní" nebo čistě účelově na jablka.

Ta odrůda bude průsvitné letní, také ho mám moc rád. Bohužel má nějaké neduhy (rychle moučnatí, střídavá plodnost), ale pamatuji ho z dětství a plánuji ho také zasadit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ladaalb - (38) - 80.102 (?), 14.9.2012 13:50

dobrý den, děkují moc za reakci. co znamená "domovní", my chceme učelově pro jablka, místa máme celkem dost, ale nechcem mít zahradu plnou stromůsmiley.když jde zasadit menší strom a bude také plodit dostatečně bude to super.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 14.9.2012 14:00

Domovní strom je prostě takový velký strom u domu, pod kterým sedáváte s půllitrem piva z vzpomínáte na dětství :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ladaalb - (38) - 80.102 (?), 14.9.2012 14:35

laughaha, tak to by mě nenapadlo.Tak domovní neesmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 14.9.2012 20:05

Pan Michal měl na mysli pěstovani jabloni našich babiček a pradědu, tedy vysokokmenne.Osobně by jsem tyto tvary nedoporučoval, jsou sice pohledově krasne nostalgicke ale z praktickeho dnešniho pohledu nešikovne nejen na sklizen ale i na udržbu.Pokud mohu poradit, volte odrudy jabloni nejlepe na podnoži M9,tedy pomalu rostouci podnož v zapěstovanem tvaru ušlechtile odrudy- vřeteno nebo palmeta- štrudlak Prusvitne letni je překonane novějšimi a kvalitnějšimi odrudami.At je to James Grives Duble Red, Vysočina nebo Julia, z jabloni pro zimni uchovani ja doporučuji Rubinstep nebo Rubinmeg.- Ale tuto informaci berte jako navod a radu.Nejlepši radu a pomoc při vyběru ziskate v ovocnych školkach v polovině řijna kdy bude zpravidla zahajen podzimni prodej.Tam Vam doporuči nejen odrudu ale i vhodnou podnož kterou budou mit na skladě vydobitou. -

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 14.9.2012 20:33

Průsvitňák překonaný není. Odrůdy, které uvádíte vypadají a chutnají jinak. Kromě Julie zrají v jinou dobu. Nemyslím, že je vhodné pěstovat průsvitňák na M9. Přezrávání a moučnatění tato podnož umocní. Slabé podnože mají pro zahrádkáře i mnoho negativ : Nutnost trvalé opory, trvalý černý úhor pod stromem, hnojení, zálivka, ochrana proti hlodavcům. Nemyslím, že je údržba jabloní na M9 snazší.  M9 je podnož, u které dosáhnete nejvyšší specifický výnos a vyrovnané plody v případě, že stromek dostane to co dostat má. Pokud se mu nebudete intenzivně věnovat, chcípne. V silničním stromořadí by takovýto stromek nepřežil ani rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 141.115 (?), 15.9.2012 21:34

Dobry vecer. Velmi pekne Ste to napisal o m9. Jeho vyhodou je akurat lahky zber, ale co sa tyka narokov je velmi narocny a zvlast, ked su taketo leta, ako je toto. Okrem toho  jablka sa nedaju tak dlho skladovat ako z inej podnoze. Ma velmi slabe korene, nemozte ho na jesen okopat a ak nemate poriadnu oporu, tak ho vietor vyvrati. Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 25.2 (?), 16.9.2012 14:09

Ano mate naprostou pravdu.Všechny moderni podnože jsou ale vyšlechtěne pravě pro rychli nastup do plodnosti, snadnou udržbu a sběr plodu.To si na druhou stranu vyžaduje i duslednějši starstlivost.Souhlasim i s tim, že všechny moderni podnože vyžaduji oporu a herbicidni misy nebo pasy.Ale na druhou stranu, pokud si nevypěstujete podnož z planěte sam tak ve většině školek Vam jinou podnož než moderni nenabidnou. A co se tyka silničnich stromořadi u nich neni předpokladana vysadba M podnoži vubec, u nich je nutna pouze vysokmenna.A z praktickeho duvodu se alejove stromřadi obnovuji z okrasnych nikoli ovocnych druhu.To aby se ekobio nečertli z nezdraveho ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 16.9.2012 16:47

Není pravidlem, aby všechny jakříkáte moderní podnože vyžadovaly opěru po celou dobu životnosti.Taky nemusí mít všechny herbicídní mísy, nebo pásy, krom těch nejzakrslejších jako npř. podnože řady J-TE z Těchobuzic.Pěstuju odrůdu Rubín na M9 ve travním drnu, a nic jí nezchází.Dokonce v pozdějším věku odstraním i kůl.Takto pěstuju jabloně i na M26.Pamatuju ale na občasnou zálivku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika