Dione



Stránky: 1,  2   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?) 
19.4.2012 10:13, zobrazeno: 16597x

Z přečtené literatůry, a obrázků na netu jsem usoudil, že by radiomutant Dione mohla být dobrá odruda s větší odolností proti houbám, než rodičovská Gold.D.Při zajištování roubů na letošek jsem na to myslel, a pořídil je.

Rád bych věděl jak se tato odruda chová v praxi, zda,a jaké zkušenosti s ní jsou.Nikdo se o ní nezmiňuje, i když byla registrována více než před deseti léty.Předpokládám, že by mohla mít stejnou, nebo lepší kvalitu než GD.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 12.5.2012 23:20

Opravdu ji nikdo nepěstujete?Proč.Ozvěte se.GD je velmi používáná jako jeden z rodičů ke šlechtění nových odrůd.Určitě to nebude pro svou dlouhou vegetační dobu, ani pro potřebnou sumu teplot, kterou vyžaduje, ba ani pro odolnost k chorobám, ale pro svou chuť, ta je mimořádná, když dozraje.

Dione, radiomutant by mohl zdědit tuto kladnou vlastnost.Navyše je odolnější nemocem, a další(pro mě výhoda)-je to malovzrůstná odruda.Nevím ale kolik tepla potřebuje, ani další její potřeby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 13.5.2012 9:35

Rouby Dione jsem si nechal poslat před několika lety ze Sempry. Jablka mě tedy vůbec nenadchla. Trochu mi připomínají odrůdu Doris - jednak vejčitým tvarem, taky mírně nakyslou chutí. Golden teda nepřipomíná ani vzdáleně. Navíc nemá extra dlouhou trvanlivost a nejedná se o rezistentní odrůdu, tak jsem ponechal jen jednu větev.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 13.5.2012 18:51

Děkuji za reakci.Škoda, zdála se mi být na pohled sympatická, jak to v životě i bývá, pak se to mění.Naštěpil jsem ji na A2 na odrudu Nabella slabý metr nad zemí s průměrem podnože 40mm s vědomím, že když nesplní moje očekávání, bude plnit zeslabovací vložku bujně rostoucí odrudě Orion, kterou jsem naštěpil letos na J-TE-E, a kterou bych chtěl dále rozšířit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.5.2012 9:32

To je taky řešení. Myslím, že Nabela má zhruba podobný růstový potenciál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 11.10.2013 10:34

Loňské rouby Dione, poslané z Litoměřic vydaly první vzorky jablek-jak jinak než některé poznamenané hořkou skvrnitostí, což se některým odrůdám po přeroubování stává.Patrný je vejčitý tvar jablka,a dlouhá goldenovská stopka.Proti strupovitosti jsem neošetřoval.Rouby jsem si objednal, aniž bych někdy v minulosti jablka ochutnal... tak nějak na slepo, jen po proštudování atlasu od pana M. Richtera, kde byly taky pěkně vybarvené.Říkál jsem si... když už je Golden D. tak chutné jablko, ve světě ceněné, tak jeho radiomutant Dione s vylepšenou odolností proti strupovitosti přece "daleko od stromu nepadne".

Ač pravděpodobně GD, mateřská odrůda vyžaduje o něco delší období pro dozrání jablek, tak tyto začaly padat dříve.Uvidím jak dlouho vydrží, a jakou budou mít chuť, ale přehnané naděje si nedávám.














Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 11.10.2013 12:03

Ač jsem o pár odstavců výše Dione spíš hanil, letos se mu omlouvám. Plody jsou velké, pěkně vybarvené, dužina křupavá velmi dobré harmonické chuti. Vejčitým tvarem připomínají Spencer nebo Doris. Po Goldenu mají akorát typicky dlouhou tenkou stopku. Jinak tvar, vybarvení, doba zrání ani chuť Goldena příliš nepřipomíná. V tom asi od stromu padlo jablko docela daleko, ale to vůbec nevadí.
   Naopak letos úplně propadla současně s Dione pořízená odrůda Dolores. Plody malé slupka tuhá, chuť žádná. Přitom předloni to bylo naopak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 25.1.2014 10:01

Včera jsem dojedl poslední plod Rajky od místního zahrádkáře a i ten poslední plod si zachoval šťavnatou, osvěžující dužninu. Škoda jen, že Rajka v sobě nemá nějakou výraznější příchuť. Se stejně šťavnatou a osvěžující dužninou bez příchuti byl i "radiomutant" Dione.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 10.59 (?), 26.1.2014 16:22

Překvapil jste mě, p.Petře, Vaším hodnocením Rajky. U mě je to "1", teprve za ní se zařadily také výborné Rubinola, Lotos, Rosana, Rezista, Topaz...

Možná neměla dobré podmínky k úplnému dozrání? Já sklízím až při opadu prvních dozrálých plodů (na travním mulči jsou nepoškozeny). Zdravím - J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 26.1.2014 20:51

Podle mě chutí Rajku určitě předčí jak Rubinola, tak Topaz. Obzvláště už v této době, kdy už je chuť Rajky za zenitem.
Rosaně poměrně rychle měkla dužnina, tak jsme ji vždy spotřebovali do konce listopadu. Chutí byla o poznání za Rajkou. Lotos a Rezistu jsem nikdy nepěstoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika