Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?) 
9.1.2016 12:42

I přes parné léto se u teplomilné Coxovy oranžové renety typická příchuť nedostavila, stejně jako u Cherry Cox pana Mikeše, takže opět musím konstatovat, že mnohem spolehlivější v "oranžových" je Bláhovo oranžové a Kiddsovo oranžové. Zvláště opomíjené Bláhovo oranžové si zaslouží mimořádnou pozornost, i přes nevyhovující velikost plodů, která snad může rozhodovat někde na trhu, ale ne u těch, u nichž je chuť na prvním místě, viz. seriál v časopisu Zahrádkář.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.1.2016 13:01

Škoda, že Bláhovu častěji nepoužívají šlechtitelé ke křížení s dalšími - velkoplodými, příp. rezistentními odrůdami. Věřím, že někteří kříženci by byli zajímaví.  Vlastně jediného křížence, co znám je Zlatava, kterou jsem dostal od Ing. Kaláška roku 1983 spolu s příručkou k tehdy velké výstavě ovoce.  Jablka jsou veliká a rozhodně nejsou špatná, ale typická chuť Bláhovky moc silná není.
   Většího rozšíření ale odrůda nedosáhla.  Současné jméno Zlatava patří úplně jiné slovenské odrůdě.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 7.9.2016 19:21

Může se někdo pochlubit úrodou Coxovy oranžové renety? Já ne. Těch pár plodů každý rok nestojí za řeč.

Coxova reneta
Coxova reneta
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.141 (?), 7.9.2016 20:21
Tak tu som Petře prekvapený! Ja mám Coxovku ešte na strome a zatiaľ oveľa menej vyfarbenú než sú plody na Vašej fotke. Coxova musí byť vždy niečo extra, aj v nerešpektovaní lokálnej klímy...:-) Inak- ak niekto dokáže uviesť nejakú ďalšiu kladnú vlastnosť Coxovky okrem fantastickej chuti, nech nám o tom napíše. Ale pre tú chuť jej radi odpustíme všetky jej neduhy, však? IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 8.9.2016 8:28

niekto dokáže uviesť nejakú ďalšiu kladnú vlastnosť Coxovky okrem fantastickej chuti...

Výborný opylovačangel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 20.9.2016 7:27

No ono těch dobrých vlastností je víc, například poměrně dobrá odolnost ke strupovitosti, což je logické v Anglii by to s citlivostí asi daleko nedotáhla. Méně atraktivní vybarvení plodů z ní na rozdíl od profláklého Rubínu navíc žádný magnet pro vosy a sršně nedělá. Malá citlivostna na moniliovou hnilobu je dalším kladem a v neposlední řadě si drží ve sklepě špičkovou štavnatost, přes vizuální zesychání je uvnitř štavnatá, podobně to má třeba boskoopské, popř. kříženci Coxovy. Úrodnost taky není nijak závratně slabá, vždyť to bylo a v Anglii stále je tržní jablko, probůh!

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 20.9.2016 8:09

Pre ing.Fidlu: O tej odolnosti na chrastavitosť by sa dalo diskutovať...

S čím nesúhlasím absolútne je že si Coxova v sklepe drží šťavnatosť - u mňa múčnatie medzi prvými (ale možno ju treba trochu podtrhnúť, čo nerobím).   V úrodnosti bohužiaľ alternuje.

Neviem ako to myslíte s tým "profláklým Rubínom", toto mi znie kacírsky, ja ako správny Čechoslovák som na túto perlu českého šľachtenia doslova a do písmena pyšný.      IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 20.9.2016 12:09

No u mě Coxova nestrupatěla nikdy, kdyžto srovnám s Idaredem, nebo nedejbože Goldenem... S tím moučnatěním to je zajímavé, tam vidím chybu v tom, že přezrála na stromě, já ji vždy trhal nadvakrát a štavnatostí a konzistencí se i v únoru řadila mezi špičku. Plusem je rovněž to, že i malá jablíčka mají v podstatě pravou chuť..

Profláklý nebylo myšleno urážlivě, já tuto odrůdu docela uznávám, je opravdu osobitá..Pro vyšší polohy určitě špička...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 20.9.2016 12:18

Veď ja tú Coxovu tiež uznávam, inak by som ju v záhrade nemal.

IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 20.9.2016 13:50

Musím souhlasit s tvrzením, že největší - a pohříchu jedinou - předností Coxovy je její chuť. Plodnost, odolnost ke strupovitosti,  šťavnatost, vhodnost do vyšších poloh,  tyto její vlastnosti potvrdit skutečně nemohu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika