|
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.96 (?), 3.5.2013 19:37
Zdravím
Vaše dilema je úplně jednoduché. Mezi těmito odrudami je obrovský rozdíl. Už na první pohled v habitu je rozdíl. Parména zl. má korunu vějířovitou a většina větví je ve stejné rovině bez jasného terminálu. Jednotlivé větve mají vzhled podobný balerinám. Jsou hlavně zavětvené plodonosným obrostem s nechutí obrůstat klasickým rozvětvením. Plody jsou také na první pohled identifikovatelné. Plody jsou ploše kulovité s koženou slupkou. Mají výrazný babáček jasněčerné barvy. Další znak pro tuto odrudu je zvláštní bronzovězlatá barva s žíhaním a na stromech jsou silné rozdíly ve velikostech plodů. Další povaha odrudy je hromadný opad plodú, které i přes otučení nehnije. Její chuť je jinak renetová kdysi se prý rozlišovaly renetové chutě na parménové a renetové hlavně v německých publikací.Parmény v zimním hábitu mají vzhled temně hrubého metlovitého tvaru a koruna je silně zahušťována vlky. Silně jí v neudržovaném stavu napadá mšice krvavá. Parména i alternuje.
Coxova Reneta je ohodně jemnějšího hábitu asi tak jako parména je silná selka a coxova modelka. Tato odruda velice ochotně rozvětvuje a vytváří terminál. V plodnosti je lenivější než Parména, ale nealternuje. Coxově renetě byly silně podobné Šampion, Dukát, Denár, Elstar... Podle pomologie je její červená mutace vynosnější a odolnější. (Cherry cox...) Jinak obě odrudy jsou citlivé na rakovinu a nesnáší těžkou púdu. Tato odruda plody velice dobře drží a všechny plody si drží poměrně stejnou velikost. (buď jsou všechy braky nebo všechny stejně velké a i kvality) Pro svoji originalni chut stoji za to si je pestovat. Stačí i jeden zakrsek.
sadař vlada
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10084) - 196.17 (?), 14.9.2014 15:42
Za takto vybarvené plody mě asi nikdo nepochválí, ale jsem velmi vděčný za to, že vůbec nějaké mám. Jejich chuť je pro mě totiž neuvěřitelná, báječná a nedostižná. Tedy prozatím jen ve vzpomínkách, ale doufám, že tam letos bude. Tedy podle předpokladů by tam být mohla. Paní Lída používá s oblibou olizujícího se smajlíka, já bych použil rovnou tři na jednou. Degustace Coxovy renety je totiž pro mě ten největší zážitek, co se týče jablek. Pokud je ovšem přítomna její specifická příchuť. K dobrým vlastnostem patří určitě malá citlivost ke strupovitosti, stejně jako u zde pěstovaného Kidd´s orange, nebo Bláhova oranžového.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 14.9.2014 15:53
Nu, až tak malá ta citlivost ke strupovitosti není. Mám pocit, že Coxova má sice výjimečnou chuť, ale co se chorob týče, nevynechává snad žádnou (strupovitost, padlí, rakovina, monilie, vlnatka,...)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|