Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)



Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 161.61 (?)
2.5.2011 23:28

Pane Petře máte pravdu o náročnosti pěstování odrůdy Elstar.Odborníky je považována za velmi problematickou a doporučována je pouze pro zkušené zahrádkáře pro svůj nadměrný růst a tendenci k zahušťování koruny letorosty.Je to jediná odrůda, kterou jsem ne zcela zvládl (co se týče pravidelné plodnosti). Opatření, která zabírají na jiné odrůdy Elstar ignoruje (probírka, letní řez, pozdně jarní řez atd.)Několikrát jsem ji vyhrožoval, ale marně.Ovšem pro její výbornou chuť ji toleruji.Na produkci mám jiné odrůdy.Zapěstoval jsem jej ve tvaru štíhlého vřetene na podnoži J-TE-E.Rouby jsem objednal v Sempře Litoměřice a nemám důvod nevěřit v jeho odrůdovou pravost.Začal plodit pravidelně ale v roce 2007 spálili květy zmrzlí a od té doby alternuje.Až letos to vypadá, že se srovnal.Po loňské střední úrodě letos opět kvete.Nižší plodnost může být též způsobena silným letním řezem.Musím ho provádět dvakrát, jinak by to byla džungle a jablka kdesi schovaná v přehoustlé koruně.Je to prostě pěstitelsky náročná odrůda.Co se týče podobnosti v chuti coxovce, četl jsem to v pomologii a musím přiznat lehkou chuťovou podobnost.Ale je to můj dojem.S pozdravem a přáním bohaté úrody - Mičurin II.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 210.187 (?), 29.4.2011 15:04

Kdybych měl pořádný pozemek, tak by tam Čistecké určitě nechybělo. Tady jsem stromek dokonce jednou koupil, to bylo ještě v době, kdy tady sem tam nějaká stará odrůda byla k mání. Vysadil jsem ho na pozemku, který už není v našem vlastnictví, takže jsem se nedočkal ani prvních jablek. Jestli se nemýlím, tak to jsou taková malá zelená sladká jablíčka. Kdysi jsem je měl možnost ochutnat a říkal jsem si, že bych je určitě na zahradě chtěl. A Nonnetit a Mac Intosh a Red Delicious a Gaskoinské atd. Taky mě hodně zachutnalo AKANE a přerouboval jsem část Mia na Akane, ale jak jsem psal, je problém udržet jabka na stromě. Z těch všech odrůd, co jsem na Mio rouboval, nejlépe roste právě Akane. Možná, že je to tím, že oba mají stejného předka - Worcesterskou parménu. Ale v Akane je dobře cítit Jonathan. No a konec léta si nedokážu představit bez "pana" Jamese Grieva. To je klasická jablečná chuť se správnou kyselinou. Co se týče optimální polohy, tak Coxovka by si zasloužila plné slunce, což já jsem ji neposkytnul. S tím lobingem mě to nenapadlo. Ale Rubín je Rubín. Hned bych si ho dal, kdybych tady nějaké měl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 46.234 (?), 29.4.2011 19:53

Pane Vysloužil, mám sad za Potštejnem a je v dobré poloze a má přes půl hektaru.Jako kluk jsem jezdil k druhému dědovi do Sadové -u Chlumu co byla ta bitva 66.Soused byl nějáký šlechtitel a neustále stříkal stromy.Já jsem se zařekl že žádné takové smrady na zahradě nechci.A to jsem pak pracoval ve velkém zahradnictví jako chemik postřikovač a stříkal herbicidy a insekticidy ve skleníkách.Když si na to vzpomenu jak v gumovém plášti a respirátoru tahám tlakovou hadici na konec skleníku a pak ustupuju zpět, potím se, je mi na chcípnutí, fuj.Jediné co se musí stříknout je broskev kvůli kadeřavosti.V sadu nemám problémy-jediné co nestíhám je průklest ale tak nějak to vždycky dopadne dobře.Dneska jsem přerouboval už jednou roubovaný astrachán červený který je celkem nanic a dal jsem na něj Lord Lambourn ten mě přijde podstatně kvalitnější. Vašek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 241.188 (?), 29.4.2011 21:20

My pri Púchove na Považí tiež nestriekame a na nejaký ten fľak na jabĺčku nehľadíme. Obaľovač sa vyskytuje len mierne a skôr pomáha s prebierkou, než že by vážne škodil, chrastavitosť som až do prečítania diskusí na tomto fóre považoval len za drobnú kozmetickú vadu plodov. Je ale pravda, že za 1. na trhu by som s našimi domácimi jabĺčkami neuspel -oproti obrovským nalešteným v supermarkete by vypadali ako chudobní príbuzní. A za 2. že lokalita od lokality to môže byť iné.  Napríklad Goldeny u nás len málokedy dozrejú optimálne, zato "prekonané" Jonathany si tu ľudia nevedia vynachváliť a každú novú odrodu porovnávajú s nimi (väčšinou na plnej čiare vedú).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 29.4.2011 22:16

K tomuto tematu si dovolím sdělit krátkou story. Komu to přijde nezajímavé, nechť příspěvek přeskočí.

Bydlím a zahradu mám ve vsi, kde jsou pro pěstování ovoce horší podmínky než v Sadové, ale lepší než v Potštejně. Měl jsem známého, dá se říci kamaráda (už nežije)  ze stejné vsi. Někdy před 12 lety jsme se sešli, abychom se poradili rouby jakých odrůd jabloní si opatřit na jaro. Přinesl mi dvě jablka Lord Lambourne, abych je ochutnal. Řekl jsem, že nemám nůž. "A na co potřebuješ nůž?" Odpověděl jsem: " Abych si je oloupil, protože jsou strupatá". To se trochu urazil poprvé a řekl, že jsem citlivka.

Potom jsme se začali dohadovat o odrůdách. Začal, že by chtěl mimo jiné Coxovu, protože strom, který má je už příliš starý a nemocný. To jsem mu začal dost vehementně rozmlouvat asi v tom duchu, že pořizovat si v dnešní době Coxovu renetu je nerozumné, když existuje řada lepších a moderních odrůd.  Rzčílil se, možná i trochu urazil a řekl mi: " Víš co? Mně Coxka chutná, bez ohledu na to, co kdo o ní píše, nebo, co mi říkáš ty. Já si její rouby seženu sám a ty si roubuj co chceš. " Pohoda byla pryč a od té doby jsme o ovoci už spolu nikdy nemluvili.

Proto se také vyhýbám někomu rozmlouvat pěstování té, či oné odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 177.236 (?), 29.4.2011 21:22
Dobrý večer Petře! Dovolím si Ťa trochu opraviť: Čistecké lahôdkové nie sú malé zelené jabĺčka, ale dosť veľké jablká, mierne sploštelé, v konzumnej zrelosti žlté s nesmelým pomarančovým líčkom. Majú veľmi jemnú šupu a super jemnú harmonickú šťavnatú bielu dužninu. Napriek tomu, že nie sú aromatické ako napr. Coxova reneta alebo Mc Intosh, je to vyložená pochúťka. Nebude dnes asi jednoduché ho zohnať. S tým fun-Cox-klubom je to ceľkom sympatický nápad. Všimni si, že väčšina konzumentov uprednostňuje aromatické jablká. Napr. spomedzi rezistentov nikto nechváli trebárs Produktu, lebo nie je vzhľadovo príťažlivá a má "trávovú" chuť. Málokto chváli napr. Rosanu, napriek tomu, že je pomerne vzhľadná, červená. Ale trebárs Goldstar je pre šťavnatosť a delikátnu chuť vychvalovaná, napriek tomu, že je to zvonka obyčajné žltozelené jablko a v mladosti trpí fyziologickou škvrnitosťou. Zážitok pri ochutnávke jablka je podľa mňa prvoradý, tvar a farba či lesk šupky je až na druhom mieste. Preto by mali degustátori posudzovať vzorky najprv nosom a ústami-so zaviazanými očami a dobre otvorenými nosnými dierkami a až potom pridávať či uberať body za vzhľad plodov. S názorom pána Vaška súhlasím. Spomeň si napr. na donedávna používaný Bayleton. Keď sme niekto striekali, celá osada bola zasmradená. S pyretroidmi je to podobné. Je to ako keď niekto zapáli nedobre preschnutý odpad a vydymí všetkých naokolí. Hneď je po zážitku z pobytu v prírode... Je to veľké šťastie, keď človek nemusí použiť postrekovač so smradľavými pesticídmi. Zo všetkých strán na nás "útočia" noví škodcovia a rezistentné spóry, rezistentné aj našou zásluhou. Aj tieto organizmy chcú prežiť ďalšie tisícky rokov. Myslíš, že okrem boja s nimi neexistuje iná alternatíva? Ľudský mozog by mal byť dokonalejší ako daaká plesňa? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 29.4.2011 22:32

Rosanu jsem zrušil a to proto, že polovina až dvě třetiny plodů spadly, ještě než řádně dozrály.

Na Goldstar nedám dopustit. V současné době má ze sklepa lepší chuť než Sirius a Opál. Loni to však bylo opačně. Goldstar je také velice úrodný. Pravda je, že první čtyři roky plodnosti byly problémy s hořkou skvrnitostí, i když jsem vydatně stříkal vápníkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 210.187 (?), 30.4.2011 14:00

Ahoj. S tím čisteckým jsem tenkrát věřil zahrádkáři, který mně tvrdil, že jsou to právě oni. Na tuhle odrůdu těžko někde narazíš. To není jako třeba Spartan, který je skoro všude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.31 (?), 1.6.2011 18:00

Úplne s Vami súhlasím, naozaj záleží na ročníkoch, keď je infekčný tlak chorôb vysoký a tiež i výskyt škodcov. To sa asi ťažko dá bez pesticídov dopestovať kvalitnú úrodu. Tiež sa stretám s hrdinskými rečami super ekológov, ale obyčajne je za tým hrdina čo nosí úrodu z Lídlu. Nepropagujem používanie drahých chemikálií, ale snažím sa nájsť únosný prah ich používania a hlavne prísne dodržiavať dávky a metodické pokyny. Opakujem záleží na ročníkoch. Sikul

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 210.187 (?), 30.4.2011 21:11

Děkuji za reakci pane Vlastimile. Co se týče Elstaru, tak nevím. Soused má Elstar a má úplně jinou chuť, než Elstar u sadaře zase na jiném místě, takže těžko posoudit. Sousedovi rodí jen každý druhý rok. Těžko říct jestli by pomohla jen probírka. Že bych tam ale cítil příchuť coxovky, tak to ne. Jinak ale velmi dobré jablko. (pokud je to vůbec Elstar)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 161.61 (?), 2.5.2011 23:28

Pane Petře máte pravdu o náročnosti pěstování odrůdy Elstar.Odborníky je považována za velmi problematickou a doporučována je pouze pro zkušené zahrádkáře pro svůj nadměrný růst a tendenci k zahušťování koruny letorosty.Je to jediná odrůda, kterou jsem ne zcela zvládl (co se týče pravidelné plodnosti). Opatření, která zabírají na jiné odrůdy Elstar ignoruje (probírka, letní řez, pozdně jarní řez atd.)Několikrát jsem ji vyhrožoval, ale marně.Ovšem pro její výbornou chuť ji toleruji.Na produkci mám jiné odrůdy.Zapěstoval jsem jej ve tvaru štíhlého vřetene na podnoži J-TE-E.Rouby jsem objednal v Sempře Litoměřice a nemám důvod nevěřit v jeho odrůdovou pravost.Začal plodit pravidelně ale v roce 2007 spálili květy zmrzlí a od té doby alternuje.Až letos to vypadá, že se srovnal.Po loňské střední úrodě letos opět kvete.Nižší plodnost může být též způsobena silným letním řezem.Musím ho provádět dvakrát, jinak by to byla džungle a jablka kdesi schovaná v přehoustlé koruně.Je to prostě pěstitelsky náročná odrůda.Co se týče podobnosti v chuti coxovce, četl jsem to v pomologii a musím přiznat lehkou chuťovou podobnost.Ale je to můj dojem.S pozdravem a přáním bohaté úrody - Mičurin II.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika