|
Citrónové zimní
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2
|
|
|
|
host - 168.254 (?), 6.3.2019 23:36
Pane doktore, dosud jsem si myslel, že na pálenku je nejlepší panenské. Ale to mám jen vyčtené, nikdy jsem je samostatně nedával kvasit, ale vždy jen ve směsi. Opravdu je jadernička lepší? jirka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.254 (?), 7.3.2019 16:44
Jo již jsem si vybavil, odkud to mám. Přivezl jsem asi před třemi lety asi 200 kg panenských do pálenice a tam je vysypali na hromadu. A když jsem vybavoval papíry, tak mně palič říkal, abych to příště nedělal, abych si to nechal vypálit zvlášť, že panenské jsou nejlepší a je škoda míchat je s něčím jiným. Jirka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.200 (?), 17.3.2021 11:15
Mám v zahradě po dědovi jeden strom této neuvěřitelně vitální odrůdy Citrónové zimní a potvrzuji vše, co o něm bylo řečeno - veliká, pěkná a šťavnatá jablka dává v podstatě bez jakékoliv péče. Na jaře jsou ve sklepě mezi posledními. Pokud jde o výrok, že když je dobré do štrůdlu, nestojí jinak za nic, nesouhlasím. Dobrý štrůdl potřebuje dobrá nakyslá jablka, jako je citronáč. Bez té kyselinky je to jen fádní sladký dezert. Jablka se skvěle hodí i na moštování ve směsi. Ráda bych odrůdu naroubovala na mladou podnož, ale bohužel to neumím. Tak snad ještě vydrží.
Dana
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 17.3.2021 13:03
Dano, roubování jabloní pokládám za nejjednodušší, s největší nadějí na zdar! Raději to zkuste-buď sama, nebo si někoho sjednejte. Kdyby ten Váš konkrétní strom odešel za předky, tak by Vás jistě bolelo, že jste mu neumožnila dále fungovat, byť na jiných kořenech... Možná ta jabloň letos nenabízí výhony vhodné k roubování, tomu se dá pomoci zmlazením -středně až silně radikálním seříznutím a přihnojením.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Laco430k - Bronzový Zahrádkář (82) - 84.3 (?), 11.7.2019 10:02
S odstupem času, když jsem si už zvyknul na to, že jde skutečně o Citrónové zimní, zašel jsem do venkovního sklípku (skladovací podmínky jsou tam ideální jen zhruba od půlky října do konce března - teď už je tam kolem 14 stupňů), kde jsou uskladněné poslední zbytky jablek a vybral jsem citrónové zimní (z darovaných - na snímcích je to první vepředu)
a pár ostatních, blíže neurčených jablek (na snímcích vzadu). Ostatně, nejvyšší čas na úklid a vyletnění sklepa.
Zkusil jsem i ochutnat, citrónové zimní je už z formy - chyby jsou vidět na snímku, a kyselost je už jen velice jemná (nebo překrytá sladkostí?), nicméně je stále křupavé, s poměrně pevnou konzistencí, a stupeň vadnutí neruší příliš vzhled ani požitek z ochutnávky.
V dobrých skladovacích podmínkách by mu bylo jistě lépe i v této době.
Vracím se k tomu proto, že jsem si je letos narouboval, zároveň jsem koupil Admirál a po jeho zakrácení jsem jej (jako prevenci proti hryzcům)
narouboval na stejný strom jako citrónové. V příštích letech, bude-li mi přáno, mohu porovnávat (chuťově asi ne, ale
co do skladovatelnosti v jedlé podobě) moderní a klasickou odrůdu.
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 11.7.2019 12:35
Laco430k: Zaujímavý príspevok, určite sa aj medzi tzv. "starými" odrodami nájdu také ktoré majú vynikajúcu skladovateľnosť (´shelf-life´). Možno ešte niekto pridá svoju skúsenosť s nejakou ďalšou odrodou, ktorá sa už dnes bežne nepestuje.
Každopádne Ste Citrónovému zimnému vybrali veľmi zdatného súpera na porovnanie. Prajem Vám aby Admiral u Vás prosperoval bez pehovitosti, tak ako u mňa. V takom prípade s ním určite budete spokojný. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laco430k - Bronzový Zahrádkář (82) - 84.3 (?), 11.7.2019 13:23
Děkuji,
trochu bych si Vás dovolil opravit, "zdatného súpera" jsem vybral Admirálu :-)
Letos budu mít patrně alespoň tucet plodů (již dříve naroubovaného) Zvonkového, tam myslím také bude skladovatelnost dobrá(vloni jsme nečekali a poslední snědli v dubnu - byly ostatně jen 4 ks), nu uvidíme.
Mimochodem ta ostatní jablka jsem také okoštoval, pochopitelně jsou to bez vyjímky tzv. "jabĺčka pre bezzubých", (přesněji pro lidi bez zubů a bez chuťových buněk), tzn. že by po nich nikdo nesáhl ani v nouzi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
1, 2
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|