Choroba plodů odrůdy Jonathan



Stránky: 1,  2   
host - 20.246 (?) 
19.11.2012 9:06, zobrazeno: 13149x

Při plné zralosti plodů se objevuje uvnitř plodů "něco jako křenčení".    Skladováním se napadení velice rychle zhoršuje. 3/4 úrody je během několika dnů až týdnů na vyhození.

Tato choroba postihuje především velké, krásně vybarvené plody. Odolnost malých nevybarvených plodů z vnitřku koruny je podstatně větší.

Pokusím se připojit foto. Nevíte někdo o co se jedná a co s tím? Severní plzeňsko, písčitá púda, okolo 400 mnm.

Děkuji


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 152.34 (?), 19.11.2012 18:30

A jak je na tom slupka? Jste si jistý, že to opravdu není křenčení?

Jinak to může být tím, že jablka vně koruny byla vystavena nižší teplotě než jablka, která byla alespoň trochu chráněná listy. Jinými slovy, mohla by za to příliš pozdní sklizeň/letošní brzký příchod mrazíků.

Pak by to mohl být rozpad dužiny vyvolaný nedostatkem vápníku. V tomhle případě by to chtělo hnojit na list. Jonathany s nedostatkem vápníku spíš trpí povrchovou skvrnitostí (mně dobře známou).

Snad se ještě vyjádří někdo zkušenější. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.217 (?), 20.11.2012 11:41

Jedná se o jonathanovou skvrnitost plodů.Projevuje se až při skladování a odrůda Jonathan jí velmi často trpí, je to její odrůdová vlastnost.Doporučuje se nenechávat plody na podzim dlouho na stromě a raději je t.zv. podtrhnout a hned je uskladnit.Nejlépe při teplotě +2-3 stupně Celsia.Velká jablka, na kterých se tato choroba projeví nejdříve velmi brzy zkonzumovat.Nemusí se projevit každý rok, ale v těch letech, kdy jsou příznivé podmínky pro vznik této choroby.Hlavně vlhké a chladnější léto.Taky nepřehnojovat strojenými hnojivy.Na druhé straně Jonathan potřebuje vyvážené hnojení.Při malých dávkách hnojiva, nebo vůbec žádných, bývají plody malé a méně chutné.Výskyt choroby podporuje taky zamokřená půda.V takových lokalitách je lepší Jonathan nepěstovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.11.2012 11:49

Jonathanová skvrnitost to není. Ta je pouze kosmetickou vadou slupky. Na obrázcích je buďto křenčení dužiny, sklovitost jablek nebo poškození plodů mrazem. Každopádně jde o fyziologickou chorobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.11.2012 12:20

Rovněž by mohlo jít o nedostatek fosforu, který se projevuje TAKTO.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 97.126 (?), 12.9.2018 16:56

Podle mé zkušenosti - a potvrdil mi to i sadař - je potřeba jonatany trochu podtrhnout. Jak je necháte dozrát na stromě, dočkáte se zanedlouho "křenčení". Ono to mate, jonatany dlouho nepadají, tak na sebe neupozorní. Trhat brzy jak zhnědnou semínka. 

Hana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 73.141 (?), 20.11.2012 13:30

Domnívám se, že se jedná o kombinaci jonathánové skvrnitosti a sklovitosti dužniny možná i s přídavkem křenčení.Mívají dosti podobné poškození.Tento problé jsem kdysi řešil.První dvě sklizně vypadaly stejně.Zřejmě nepoměr velikosti prudce rostoucí koruny s malou násadou plodů.Provádím tyto opatrení:
1 - při malé násadě plodů provést letní řez
2 - po delším a suchém období nárazový nadbytek vláhy(sklovitost) -    pravidelná závlaha.
3 - nenechat uzrát plody na stromě.Pečlivě hlídat dobu sklizně, nejlépe probírkou a nepřeplozovat.
4 - 3÷4 postřiky pro dodání Ca plodům (jonathanova skvrnitost)
5 - Po sklizni hned skladovat při nízké teplotě(pro mnohé, včetně mě neproveditelné)
6 - Ošetření proti padlí a strupovitosti.

Nyní vše v pořádku.Bór proti křenčení jsem nedodával.S pozdravem - Mičurin II.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 21.70 (?), 22.11.2012 19:28

typicky případ sklovitosti. Obrana je ta, nenechat plody přezrát na stromě.

         Ondra D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.236 (?), 7.12.2017 19:46
Jeden z dôvodov, prečo sa Jonathan pestuje čoraz menej, je na fotke. Do pivnice dáte pekné bezchybné plody, a o 2-3 mesiace viaceré z nich vyzerajú takto (foto). Postrek proti skládkovým chorobám jabĺk pred ich oberaním nerobím (ani robiť nebudem). V prípade jonathanovej škvrnitosti plodov by to bolo zrejme tak či tak zbytočné. Je to jeden z neduhov tejto odrody (nie jediný). Človek by ho s ľahkosťou vykopol zo záhrady, ale jeho typická famózna chuť mu (zatiaľ) poskytuje imunitu. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 202.14 (?), 7.12.2017 21:11

Prosím znalce o zjištění názvu jablek na obrázku. Letos byl strom přeplozen jako každý rok a plody jsou tím pádem drobnější ale velmi chutné a nevyžadují resp. nedostávají žádnou ochranu. Rodí to na mírně převislém dřevě. Je to strom už velmi dávno přeroubovaný, původně to byl mladý Goldspur ale ten u nás ve 450 nm nejde.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika