Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Braeburn

Stránky: 1, 2, 3   

Braeburn


Petr z Pardubic (6677) - xxx.xxx.70.240 (?)
3.5.2013 22:07, počet návštěv: 53314
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná, že se tady Braeburn dá pěstovat jen stěží, ale přesto musím jeho dokonale harmonickou sladce navinulou chuť a pevnou dužninou ocenit. Opravdu paráda. Z odrůd typu Granny Smith nebo Pink Lady je možná chuťově nejzajímavější. Alespoň pro mě. Určitě chutnější než ta slavná Pinova, kterou jsem si na podzim asi celkem zbytečně pořídil. Že přeslazená Pinova je udělaná tak, aby vyhovovala co největšímu počtu konzumentů, jak tady kdosi psal, je mně osobně celkem ukradené. Škoda, že si pan Vlastimil nedal do svého poloskleníčku Braeburn. Třeba by s ním byl spokojenější, než s Grannym.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Braeburn


host - xxx.xxx.192.253 (?)
4.5.2013 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pěstuji na Jižní Moravě jak Breaburn tak Pink Lady i Granny Smith.Pink Lady a Granny Smith vydrží u mně v běžném sklepě do konce května, Breaburn do dubna.Chuťově se mně zdá Pink Lady lepší než Breaburn. Tonda
Připojit reakci
      

Braeburn


Paľo. (1739) - xxx.xxx.11.100 (?)
14.10.2013 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stopka u Braeburnu nie je až tak extrémne dlhá ako u Golden Delicious, ale na príjemné oberanie- vyhnutie plodu do boku a odlomenie stopky pri dreve-bohate stačí. Opačné skúsenosti mám u odrôd typu Topaz, Red Topaz, Rozela.

Obrázky:
Braeburn 13.10.2013
Braeburn 13.10.2013
Připojit reakci
         

Braeburn


Paľo. (1739) - xxx.xxx.167.108 (?)
7.11.2013 23:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napriek tomu, že guľato- válcovité ťažké plody novozélandskej sorty Braeburn stále visali na plodonošoch aj vo vetre- bez straty jediného spadnutého jablka, pustil som sa po Dušičkách do zberu. Nebolo to namáhavé, z pôvodného stromku kúpeného v Plantexu a v r.2011 preštepeného 3 rezistentmi už mi totiž ostalo braeburnovské prakticky iba jadro- stred palmety. Možno aj budem ľutovať preštepenia. Okrem 1 pána na fóre s nedostatočne oslnenou záhradou v chladnom prostredí sú totiž ohlasy na túto sortu priaznivé. Napriek svojej vzdialenej domovine a dodnes nevyjasnenému pôvodu patrí podľa mňa táto kvalitná sorta do českej a slovenskej záhradky. Dôvody? Prinajmenšom: Atraktívny tvar a sfarbenie plodov, ideálna veľkosť jabĺk, tenúčka a málo mastná šupka, tvrdá a pritom šťavnatá dužnina (zrejme vďaka Lady Hamilton?) odolná k otlačeniu a teda vhodná na vzdialenejšiu prepravu, veľmi harmonická až delikátna chuť dužniny, ktorá u kvalitne dozretých plodov pripomína vraj chuť muškátového orieška a škorice, dlhodobá skladovateľnosť- v kvalitnej pivnici až do júna... Na teto stránke som sa dozvedel, že sa táto sorta objavila v rovnakom roku ako moja maličkosť.laugh Fungicídy na jablone nestriekam a v tomto roku som zanedbal aj insekticíd. Zrejme vďaka tvrdej dužnine si na plodoch Braeburnu vylámali "zúbky" aj obaľovači. Červivé som našiel iba 3 malé slabo vyvinuté plody, z veľkých žiadne.

A propo, pane Vlastimile, kedy budete zberať Vaše Braeburny?

Obrázky:
Braeburn 2013 pred zberom.
Braeburn 2013 pred zberom.
Výhodou severo-južne orientovanej palmety je oproti trojrozmerným tvarom korún lepšie vyfarbenie plodov.
Výhodou severo-južne orientovanej palmety je oproti trojrozmerným tvarom korún lepšie vyfarbenie plodov.
Braeburn pochádzajúci z krajiny
Braeburn pochádzajúci z krajiny "protinožcov" sa dá v pohode pestovať aj u nás.
Plody majú ideálnu veľkosť- ani drobné, ani nadmerne veľké. Keďže teplota v pivnici neklesá pod +10, obohatí Braeburn pravdepodobne už aj vianočný stôl.
Plody majú ideálnu veľkosť- ani drobné, ani nadmerne veľké. Keďže teplota v pivnici neklesá pod +10, obohatí Braeburn pravdepodobne už aj vianočný stôl.
Připojit reakci
   

Braeburn


Mičurin II (924) - xxx.xxx.161.61 (?)
14.10.2013 22:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Petře nemám zdaleka tak příznivou polohu jako pan Paľo a na můj sen, pěstovat Pink Lady mohu zapomenout ale na Braeburn i mimo skleníček jsem si troufnul.První sklizeň - štíhlé vřeteno - 2013.Jsem zvědav na její chuť v mé poloze.Slále ještě na stromě. - Mičurin II

Obrázky:



Připojit reakci
      

Braeburn


Mittwoch (308) - xxx.xxx.242.172 (?)
14.10.2013 23:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nádhera!

Braeburn je jedna z mála světových odrůd, která mě velice láká k pěstování. Těžká váha (jako v boxucheeky), pro mě optimální poměr cukrů a kyselin, šťavnatost, chruplavost. Třeba by to někde u zídky v 380m. na pomezí Hané a s nějakým tím postřikem zvládl. Co myslíte?

Připojit reakci
         

Braeburn


Mičurin II (924) - xxx.xxx.73.140 (?)
15.10.2013 9:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že si to můžete dovolit a jistě uspějete.Je to na Vaší volbě.Pokud v okolí pěstují Goldstar, Sirius,Gloster a jiné, není o čem přemýšlet.Několikrát jsem tady uváděl stránky Ovocnářské unie a prostudování přehledu zralosti doporučených odrůd jádrovin.Tento přehled zbaví mnoho zahrádkářů obav a pochybností o Braeburnu a jiných odrůdách o jejich pěstitelnosti, které jsou stále organizovaně šířeny různými polopravdami. Hodně zdaru - Mičurin II

Připojit reakci
            

Braeburn


Petr z Pardubic (6677) - xxx.xxx.70.240 (?)
16.10.2013 21:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně jak říká Míťa, optimální poměr cukrů a kyselin, šťavnatost, chruplavost. Jablečná dokonalost i bez výrazných příchutí, to je Braeburn. Snad to dokáže i ve zdejších oblastech. Na kvalitní Pink lady jsem zatím nikdy nenarazil. Na jaře zakoupené, zůstaly i po měsíci ve sklepě tvrdé a jaksi "nemastné neslané". Takže jaká je vlastně jejich chuť?

Připojit reakci
               

Braeburn


Petr z Pardubic (6677) - xxx.xxx.70.240 (?)
8.11.2013 18:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bravo, Paľo a Vlasto. Škoda, že nemůžeme Vaše Braeburny porovnat i chuťově. Já se můžu na jaře těšit jen na ty marketové.

Připojit reakci
                  

Braeburn


Mittwoch (308) - xxx.xxx.242.172 (?)
8.11.2013 19:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tak Petře. Zkrátka si jej budeme muset pořídit a prubnout. ;-)

Silné slovo - "marketové" - v jiném vlákně (nehledě na to, že Brauburnu fandíš) bys byl rovnou upálen skrz monitor.laugh

Připojit reakci
                     

Braeburn


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.179.38 (?)
8.11.2013 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechny odrůdy vyzkoušet před nákupem stromku je někdy obtíž, proto jsem vděčný, když někdo ukáže pěkné plody ze své zahrádky, jsou inspirací při rozhodování.Navyše jak tuším, pane Pal'o, bez kapky fungicidu.Netušil jsem, že jsou Breaburny tak vzhledné, vajíčkovým tvarem mi připomněly Dione, které se chutí s těmito Breaburny nemohou asi rovnat.Připomněly mi taky svou barvou slupky odrůdu, kterou jsem si chtěl pořídit-Cameo, Caudle.

Připojit reakci
                        

Braeburn


Paľo. (1739) - xxx.xxx.145.37 (?)
8.11.2013 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, Cameo je tiež atraktívna tvarom plodov a zaujímavá rekordnou mrazuodolnosťou. Neviem, či by sme túto vlastnosť (až do mínus 50 st.Celzia) v naších podmienkach využili. Na novinke Cameo je lákavá aj tvrdosť dužniny, podobne ako u Braeburnu. Tá ma vždy priťahuje, jablko je na pohmat pevné, solídne a ťažšie ako ostatné bežné odrody. V mojej prvej záhradke mala podobne tuhú dužninu príjemne kyseľkavá švajčiarská sorta Zvonkové. Škoda, že mi plody predčasne padali vo vetre, podobne ako Spartany. Nové odrody Cameo, Caudle či Sansa sú však určené hlavne milovníkom sladkých jabĺčok. Asi by mi u nich chýbala harmonickosť spolu s kyselinkami, event. korenitosť typická pre renety.

Připojit reakci
                           

Braeburn


Mičurin II (924) - xxx.xxx.161.61 (?)
9.11.2013 8:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobré ráno pane Pal'o.Vaše Braeburny jsou vybarvenější.Máte opravdu výstavní kousky.Já jsem klidil kolem 18.října.Během jednoho dne byli dvě pod stromem, tak jsem zasáhl.Je to první úroda a optimální sklizeň v mých podmínkách musím ještě vychytat.Ještě jsem neochutnal ale z velikostí, tvarem i vybarvením jsem spokoje.Ve sklípku mě přímo přitahují.Zatím jsem odolal.Koupil jsem ji na podnoži J-TE-H.Výborně obrůstá a trohu více zahušťuje dlouhými tenkými letorosty.Zřejmě budu muset uplatňovat radikálnější letní řez pro lepší vybarvení plodů.Na podzim je slunce stále níž a osvětlení je horší.Z východu stíní sousedovo dvoumetrové maliní a z jihu přistiňuje můj Gloster.- Mičurin II

Připojit reakci
                           

Braeburn


Paľo. (1739) - xxx.xxx.224.124 (?)
10.11.2013 8:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane Vlastimile! Som rád, že Vám aj vo Vaších podmienkach Braeburn aj v tomto menej vydarenom ročníku dozrel. Braeburn napriek dlhšej vegetačnej perióde nepatrí k veľmi teplomilným odrodám, ako sa domnieva p.Petr z P. Napr. taká Crips Pink je náročnejšia. Dôkazom nie sú iba moje a Vaše skúsenosti, ale aj fakt, že chutný Braeburn pestujú v rôznych lokalitách ČR, nie iba na teplom juhu Moravy. Môj Braeburn z Plantexu je naštepený na podložke M9. Máte pravdu, že rodivý obrast je tenký, ale plodonoše ohnuté pod váhou ťažkých plodov sa nelámu a stopky držia pevne až do novembra, žiadny plod mi nespadol. Keďže kultivar dobre obrastá kratším rodivým obrastom, dá sa pestovať na prísnejších tvaroch. Na jar, keď sú dobre viditeľné kvetné puky, režem preto čo najkratšie. Jedinú záhadu som zatiaľ nevyriešil: V niektorých rokoch napriek bohatému kvitnutiu a prítomnosti rôznych opeľovačov v záhradke ostane na strome minimum úrody. Ale ktorá odroda je bez nedostatkov? Pokiaľ ide o chuť nešťastne pomenovaných "marketových" plodov, musím priznať, že som už jedol Braeburn z Tesca, ktorý napriek peknému vyfarbeniu nemal tú pravú "braeburňácku" chuť, aj keď bol vypestovaný vo veľmi teplej krajine. Podtrhnutie plodov má negatívny vplyv na špičkovú chuťovú kvalitu. O tom sme sa istotne presvedčili už viacerí.  Pekný deň!

Připojit reakci
                     

Braeburn


Petr z Pardubic (6677) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.11.2013 17:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Míťo, pokud bych měl takové množství vlastních odrůd, jako Miloš, tak bych po těch marketových jablkách tolik nepošilhával. Bohužel marketová jablka vypadají vždy krásně, ale s chutí už to bývá horší. Vyjímkou je Braeburn. Myslím z těch velmi teplomilných odrůd. Je to asi opravdu tím, že jsou moc podtržené. U zde vypěstovaných marketových odrůd upřednostňuji menší nebo střední velikost plodů. Teď jsem měl možnost koupit nějaké Glostry, ale byly tak veliké, že mě to naprosto odradilo a nekoupil jsem ani jeden. Vyhovuje mně třeba menší až střední velikost Topazu. Ale zase příliš drobné plody nedosahují požadované chuti. Kdyby jste náhodou někdo věděl o odrůdě z podobně "ostrou" chutí, jako je Topaz nebo Otava, tak dejde vědět. A Míťovi ještě musím poděkovat za jeho smysl pro humor.

Připojit reakci
                        

Braeburn


mičurinec (3091) - xxx.xxx.93.3 (?)
9.11.2013 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

s Otavou souhlasim, take mi chutna, naopak Topaz mi vubec nejede, dnes jsem jedl ze sadů Goldstar a velmi jsem spokojen, skoro by se to dalo pripodobnit Čisteckému a to už je dost co říct...

Připojit reakci
            

Braeburn


host - xxx.xxx.79.198 (?)
2.3.2019 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, prosím o pomoc s výběrem jabloní. Mám malou zahradu a tak můžu max dvě jabloně. Zároveň jsem úplný začátečník. Poptávka jsem se u sousedů ale název věděly jen u Topaz a Topaz red a ty mně moc nechutnali jedno bylo bez chuti a druhé kyselé. Ale prý nenáročný na pěstování, to jsem se i dočetla. Tak jsem koupila jablka po jednom a napsala si odrůdu. S hrůzou jsem se dočetla že jablko které mně chutnalo je na pěstování náročné. Chtěla bych nějaké se stejnou chutí nebo hodně podobnou. Předem děkuji za schovívavost vůči naprostému začátečníkovi.
Připojit reakci
               

Braeburn


hugovotr (514) - xxx.xxx.58.249 (?)
3.3.2019 7:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, napište více podrobností. Lokalita, kdy chcete jablka konzumovat, možnost uskladnění, zda nejste proti chemickému ošetřování...?
Připojit reakci
               

Braeburn


Ivan Hlavatý (4050) - xxx.xxx.234.55 (?)
3.3.2019 8:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
79.198: Aj tí najskúsenejší záhradkári boli kedysi neskúsenými začiatočníkmi. Pestovanie jabloní nie je mimoriadne náročné, ale - tak ako pri väčšine činností - vyžaduje určité vedomosti (o výsadbe, reze, starostlivosti, závlahe, ochrane pred chorobami a pod.). Skúsenosti prídu časom. Jablone nie sú až tak náročné na pestovanie, v našich oblastiach sa dajú pestovať takmer všade - od teplých nížin až po podhorské oblasti. Nie však úplne hocikde a nie úplne hociktoré. Vyžadujú aspoň určitú kvalitu pôdy, určitý stupeň vlahy, prístup slnka a určitú sumu teplôt v priebehu roka. Aby sme Vám tu mohli poradiť, mali by Ste uviesť v akej lokalite máte záhradku, aká je tam pôda, či je to na rovine, na svahu alebo v údolí, či tam dostatočne prší, resp. máte možnosť závlahy, či plánujete ošetrovanie postrekmi a pod. Tiež by Ste mali uviesť, či chcete jablká letné, jesenné alebo zimné, či preferujete chuť sladkú, kyslejšiu alebo sladkokyslú, prípadne aj farbu plodov, tiež či ich chcete na priamu konzumáciu alebo aj skladovať. Sú odrody ktoré sú univerzálne a darí sa im takmer všade, iné sú zasa náročnejšie na teplotné pomery. Dôležitá je aj odolnosť k chorobám (nie najvhodnejší výraz "rezistencia") - predovšetkým k najzávažnejšej chorobe jabloní -chrastavitosti/strupovitosti. Niektoré odrody sú náročné na rez, iné odpustia začiatočníkovi aj niektoré chyby. Takže zhrnuté: vybrať by Ste si mali odrodu ktorá Vám bude vyhovovať chuťovo aj vzhľadom, termínom dozrievania, skladovateľnosťou, a zároveň bude vhodná do Vašej lokality, čo najodolnejšia chorobám a nie príliš náročná na techniku rezu. Čo sa týka konkrétne Braeburnu, je to kvalitná neskorá zimná odroda s dlhou skladovateľnosťou, harmonickou sladkokyslou chuťou, nie je vhodná na okamžitú konzumáciu ihneď po obratí (potrebuje "doladiť" v pivnici), na rez nemá mimoriadne nároky, vyžaduje fungicídnu ochranu (postreky) a má vyššie nároky na teplotné pomery (nehodí sa do vysokých nadm.výšok, chladných údolí s nedostatkom slnka a oblastí kde nemá čas dozrieť pre skorý nástup mrazov). Pre začiatočníka sa dajú nájsť aj vhodnejšie odrody. IH
Připojit reakci
   

Braeburn


Mičurin II (924) - xxx.xxx.161.61 (?)
2.2.2014 8:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem neodolal a ochutnal jse svoji první úrodu Braeburnu.Ušetřím vás pomologických frází o plné chuti a hledání příchutí rodičů.Stejně si pod tím nikdo nic nevybaví.Sdělím to jednou větou.Skvělá volba pro moji zahrádku, chutných,šťavnatých a dlouho skladovatelných plodů. - Mičurin II (470 m)

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019397
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910019.7.201915457
Odrůda Admiral7919.7.201934936
Usychajuca mlada jablon 519.7.2019813
Roubování na pařízek 2818.7.20192056
Redlowe 118.7.2019418
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191192
Sušení jablek6117.7.201963830
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201961493
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky616.7.2019372
Pocta Rubinole 10815.7.201945060
Red Delicious mutant 313.7.20191815
Air layering fruit trees - množení ovocných stromů512.7.20191924
Citrónové zimní1611.7.20192104
Jonathan3410.7.201932678
Podnože - jabloně, hrušně99.7.2019718
Admirál599.7.201935431
Braeburn 128.7.20195135
Jadroviny 201968.7.2019582
Roubování3807.7.2019434346
Melódia + gala red upravená loretovim rezom 17.7.2019148
Proč uschla jabloň? 47.7.2019392
Prosím odporúčte jablone do novej záhrady56.7.20191798
Kniha - ovocné stromy226.7.20192715
Foto M9 a MM106186.7.20197320
letní řez144.7.201912046
Opad plodů Admirálu274.7.20193598
Zlatohlávek zlatý342.7.201954678
Nové stromky/ keře? Z pařízků61.7.2019508
Opál 6030.6.201931322
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5129.6.201940108
Škodci jablon 3227.6.20192878
Hnojenie225.6.2019372
Desert 4424.6.201916594
Listy jabloně - kdo může poradit? 223.6.2019408
Florina7022.6.201937040
Matčino 8221.6.201966043
Jablka v červnu4220.6.201919377
Štíhlé vřeteno - zakracovat nebo ne? 1218.6.20192284
Kanzi 3818.6.201920998
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Pořízení kozy19.7.2019
Africký šnek - péče18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Pořízení kozy18.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů