"Boule" na kmenu jabloně



MartinXX - (2) - 119.18 (?) 
22.7.2019 11:14, zobrazeno: 3186x

Dobrý den,

můžete mi poradit, co touto vadou?  (viz fotografie)

Stromek je 4 roky starý, ve spodní části u země je zduřený kmen, kmen který je nad zemí nechce prakticky sílit. Nicméně dává chutné plody ve velké míře, což strom samozřejmě vysiluje, takže je musím dost protrhávat.

Mám šanci na nějakou léčbu?

Děkuji za jakékoliv info.



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 22.7.2019 11:52

Zřejmě místo štěpování, s tím nic neuděláte. Nicméně nemyslím si, že by to byla příčina nějakého problému.

Spíš mě zarazilo "dává plody ve velké míře" - není problém třeba v tom, že tak mladý stromek vysilujete "plody ve velké míře"? Též bych řekl, že nebyl vůbec nebo velmi málo prováděn řez, když vám visí dlouhé větve až na zem... Ve výsledku tedy nemá dost energie na sílení - dává ji do dlouhých větví a plodů. A může též jít o slabě rostoucí odrůdu na silné podnoži? Nenapsal jste, o jakou podnož a odrůdu se jedná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.197 (?), 22.7.2019 11:56

Ta vaše "boule" je místo roubování. Pod ním je podnož, nad ním naroubovaná odrůda. Někdy bývá "boule" větší, někdy menší... Stromku naprosto nic není, možná mohl být vysazen o něco výš, aby místo srůstu (ta boule) bylo výš nad zeminou. Ctělo by to si o stromcích něco přečíst wink           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MartinXX - (2) - 119.18 (?), 22.7.2019 12:23

OK,

takže pokud to shrnu, mohlo by pomoci přesazení výše, tak aby roubování bylo nad zemí a větší prořez, aby strom měl možnost zesílení?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.197 (?), 22.7.2019 12:36

Nic už nepřesazujte, zas tak hrozně nízko to není. Stačilo by jen dát pozor, aby časem se místo srůstu nedostalo pod zem (jak přibývá zemina). Osobně bych spíš udělala větší mísu kolem kmínku (měla by být pod celým obvodem koruny, tam je totiž nejvíc drobných kořínků stromu, které si stahují živiny. U kmínku je jen pár silných). Podle fotky bych řekla, že stromek prakticky od počátku neměl pořádně založenou korunku, aby mu zasílily větve, zřejmě se vysiloval i tím, že jako mladému mu již byly ponechány plody, ale záleží i na podnoži, naroubované odrůdě a tvaru, který pěstujete (to jste ještě neuvedl).  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika