Blaník nekroza a řez



pefa - (2) - 184.103 (?) 
5.3.2017 20:15, zobrazeno: 5113x

Dobrý den, rád bych znal názor zkušenějších. Snažím se již několik let pěstovat malou zahradu s jabloněmi, výška 500m n.m., bohužel s úspěchem nevalným. Na fotce je 5ti letá jabloň Blaník na podnoži A2 s mezivložkou M9. Asi předloni se mi na kmenu u paty a asi ve 2/3 objevila korová nekroza? a přes očištění a desinfekci a zatřením sadařským balzámem destrukce pokračuje. Při výsadbě jsem se snažil dopřát trochu lepší zeminu byť na fotce to nevypadá. Na podzim kompost, hrst hnojiva.  Dá se stím něco dělat, odřezat terminál? Jak ale zachovat rozumný tvar? Dál bych se rád zeptal jak strom řezat, zdá se mi že na jakýkoliv řez krátký nebo dlouhý raguje až zběsilým růstem bez zakládání obrostu. Letos zkouším ohnout loňské výhony. Pravděpodobně je problém v celé zahradě nebo v sadaři :(, neboť na nekrozu kůry, krčku mi odešlo již více stromků M9. Pokud dělám chybu nějak ji nemohu odhalit. Děkuji za odezvu.





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 153.9 (?), 5.3.2017 23:42

Dobrý večer,

ten terminál měl být už pryč a o ten kmínek bych zabojoval. Vyříznout do zdravého, zatřít Stromovým balsámem (ne sadařským), do kterého pro tuto příležitost obvylke kápnu trochu sulky. Máte zřejmě problém s půdou - příliš těžká a uléhavá, podmáčená.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 153.9 (?), 6.3.2017 22:19

Dobrý večer,

nikdo zkušenější zatím nezareagoval a já se podrobnějí podíval na fotky, takže ještě pár vět:

Půda, kterou vidím ve výkopu a okolo stromku, není vhodná pro typové podnože. Zkusil bych semenáč. Dále každá rána na kmeni a větvích je vstupní branou pro infekci, je nutno ji okamžitě zatřít (pokud ovšem nezastáváte názor, že useknutý prst se zahojí sám i bez ošetření). Dále hnojit hlavně hnojivy na vyzrání pletiv a ne na bujný růst. Kmínky v zimě chránit proti přehřátí sluníčkem a následnému zmrznutí nočním mrazem aspoň nátěrem vápenným mlékem. Je toho hodně, co se musí stromku dát, aby prosperovali jinde než v Polabí. A ani tam neporoste úplně bez péče. Jinde té péče ale prostě musí být mnohem víc.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pefa - (2) - 1.82 (?), 7.3.2017 9:19
Děkuji za reakci. Je to asi zřejmé, že půda je poměrně vlhká, podle hojného výskytu mechu a a vlhkomilného rostlinstva. Dále je kamenitá a je to jaksi druh štěrkojílu či co.Zhruba asi 30-40cm na povrchu je taková ještě hlinitá s velkým obsahem kamenů. Myslíte, že by neprospívala ani A2, MM106? U semenáče mám trochu obavy jestli bych ukočíroval velikost zhruba 3m výšku 5m průměr koruny max.Nebo ano? odrůda nějaká málo nebo středně vzrůstná? Nevím pokud vykopu jámu 1m x 1m do hloubky nevytvořím si nádobu na vodu v podstatě? Při tom řezání bych měl každý rok čistit rány a znovu zatírat? Protože po řezu rány zatírám, větší než 1cm, ale asi po 2 letech se začnou staré rány většinou kazit. Mám ještě broskev, kde chodím každý rok s ocelovým katráčem a drhnu a zatírám čistím. Chvíli to vypadá, že vítězím pak příjdu najdu opět nekrozy. U broskvoně jsem s tím, ale nějak tak počítal. Snažím se kolem stromků půdu kultivovat, no jde to pomalu. Mám ale obavy, že neexistuje cesta jak dostat lepší hlínu ke kořenům již vzrostlých stromů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 153.9 (?), 7.3.2017 21:39

Nojo, nekroza roste snad i v zimě, kdežto stromek zavaluje rány jen na jaro a v létě, takže nemá šanci zvítězit...

Je více druhů nekróz, představte si však například, že ta Vaše se jmenuje bakteriální nekrotická rakovina. Co cítíte ze slova bakteriální? Já tam slyším, že se to rozšiřuje bakteriemi. Tedy je to nakažlivé. Tedy cokoli, co ji jen trochu připomíná, musí ze zahrady pryč, aspoň vyříznout. Dále veškeré rány musí být zatřeny, aby se do pletiva žádné bakterie nedostaly. Nezlobte se, ale na Vašich snímcích jsem žádné zatřené rány neviděl. Stromový balsám z Hlubny Brno má tu vlastnost, že vsákne několik mm do pletiva a uzavře póry. Latexová složka vytvoří na ráně film, který chrání ránu proti povětrnostním vlivům. Další složky urychlují hojení a zavalování ran. Ošetřená rána do 1 cm u zdravě rostoucího stromku musí být do podzimu zavalená. Pokud větší rána není zavalená a nátěr je popraskaný, znovu zatřít na podzim a zkontrolovat zase zjara. Jsou to základní věci, bez kterých se ve Vašich podmínkách nedá přežít. I s úzkostlivým dodržováním těchto zásad se to někdy nepovede. Vysadil jsem jednou stromek a pak jsem zjistil, že pod ním vede od souseda kanál, který netěsní. Stromek se ke kanálu dostal, zaradoval se, bujně vyrostl, pletivo nevyzrálo a v zimě namrzl. Než jsem si toho všiml (moje chyba), polovina větví dostala rakovinu. Nebo u dalšího stromku jsem nedostatečně zastínil kmínek v zimě. Navíc jsem v ráně našel červy a teď ho už asi nezachráním. Že je pět metrů od okraje lesa není omluvou.

Vyhrabávat metr hlubokou jámu pro jabloně ve Vaší poloze nemá smysl. Vykopával jsem starou jabloň v písčité půdě a kořeny šly do 40 cm max., a to mohly jít bez překážky i do dvou metrů. Pan Vysloužil doporučuje v zamokřených půdách výsadbu stromů na kopeček. Má to něco do sebe.

Máte obavy, že neukočírujete jabloň na semenáčku. Nechci být nezdvořilý, ale máte pocit, že jste M9 a A2 ukočíroval?

Ještě k poznámce o možném vzniku rány u posledního obrázku (křoviňák). O tom nechci polemizovat, ale to, že rána není ošetřená, o tom žádná. A to je trestuhodné a nedivte se, když se Vám to vymstí. Jen ten chudák stromek je v tom nevině.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.254 (?), 7.3.2017 15:58
Na posledním obrázku je nekroza způsbena pravděpodobně křoviňákem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika