Ballerínky - odrůdy, množení, podnože



host - 58.114 (?)
3.5.2014 9:43

Odpovídám na dotaz o odrůdě - na předchozí fotce jsou sloupovité jabloně Greencats a Redcats. Co se týká dalších odrůd, tak mimo již vámi zmíněné Goldlane, Moonlight, Redspring a Rondo se mně chuťově osvěduje i Sunlight. A také za pozornost stojí Sonet, který sice vypadá jako tuctové žlutozelené jablko, ale jeho chuť v optimální konzumní zralosti mně připomíná nějakou starou odrůdu z mládí, kterou jsme trhali jako kluci někde u potoka (nemá chuť ani po Golden Del., Mac Intosh, Coxovce či jiných renetách)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 235.67 (?), 1.5.2014 21:47, zobrazeno: 8899x

Hezký den, jsem absolutní zahradní začátečník naplavený z paneláku na venkov a rád bych poprosil zkušenější o nějaké rady:

Okouzlily mě sloupovité jabloně a rád bych si z nich vysázel stěnu/živý plot, předběžně mě zaujaly odrůdy Goldlane, Moonlight či Redspring, které jsou rezistentní, dlouho skladovatelné a chuťově vychvalované, velmi rád si však nechám doporučit další.

Plotu by mělo být asi 20m, tedy 40 stromků v doporučovaném sponu 0,5m, pokud se osvědčí, tak do budoucna pravděpodobně ještě mnohem více. To je při aktuálních cenách první zádrhel, rád bych si tedy stromky sám namnožil. Pokud si pořídím "mateční" stromky, jak je vést (bez požadavku na tvar koruny), aby mi poskytly co nejvíce materiálu pro roubování? Za jak dlouho mohu očekávat "sklizeň" roubů a kolik stromků zhruba naroubuji z jednoho matečného? Mám je po zakoupení přeroubovat na nějakou vzrůstnější podnož?

S tím souvisí - jaké nejlépe zvolit podnože do samotného plotu? Jsem v podkrkonoší 365m nad mořem na jižním svahu, orientace stěny severo-jižní, slunečné místo, kvalitu půdy bohužel zhodnotit nedovedu. Stromky by měly růst bez umělé závlahy, bez opory, do značné míry soběstačně. Dostanou počítám pás zamulčovaný textilií a na vrch kůrou, slámou nebo něčím takovým. Sklízet budu předpokládám jen na co dosáhnu ze země, případně stojící na malém malotraktoru, rád bych tedy aby plodily co možná nejníže od země (bez kmínku) a jejich výška nemusí být velká - ale upřednostním stabilnější a soběstačnější stromky před nízkým vzrůstem - když zůstanou špičky nesklizené, nic zásadního se nestane.

Ohledně té výšky - čítám rozporuplné informace ohledně zastřihování vršku stromku. Někde doporučují po dosažení požadované výšky ustřihnout, jinde před tím varují, má tu někdo osobní zkušenost?

Předem děkuji za jakékoliv postřehy k mým začátečnickým dotazům a za trpělivost, předpokládám, že se ještě nějaké vynoří (každá odpověď s sebou přináší několik dalších otázek).

Zdraví Merlin

P.S.: Tak přecijenom ještě jedna - jak moc chutnají srnám? Je jich tu spousty. Budu muset řešit jejich ochranu? Případně jen pro první léta, nebo natrvalo?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 2.5.2014 6:49

Zkušenost po třech letech s třemi stromky Starcats ve dvou různých lokalitách. Všude dobře rostou, málo kvetou nebo vůbec nekvetou. Sázeno jako starší vysoké kontejnerované sazenice. Vždy na jaře to vypadá na spoustu květních pupenů, ty však po otevření udělají jen listové růžice, květy chybí. Pokud jde o srnčí, jestli je to jak popisujete, bez ochrany se neobejdete. Specielní výzkum chutnosti sloupových odrůd pro srnčí asi nikdo nedělal. Zkušenost mám, že okoušou, nakoušou, ožižlají a odřou co jim přijde pod hubu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.114 (?), 2.5.2014 10:55

U mě po šesti letech konečně pořádně kvetou (viz foto). Výška stromků je přes 3 metry, podnože jsou MM 106 a P 14, poloha zahrady v 230 m n.m. je na kopci, půda je zde taková nic moc hnědozem a hlavně je tu sucho. Stejně staré stromky u rodičů na jejich zahradě rostou lépe, vitálněji a zdravěji, neboť půda u nich je prvotřídní černozem s dostatečnou zásobou vody. Tyto jejich stromky pěkně plodí již od 4. roku po výsadbě. Získat rouby z těchto stromků je obvykle obtížné, většinou jde jen o několik kusů ze stromku za rok, ale hodně záleží i na odrůdě.  


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 43.85 (?), 2.5.2014 13:42

Já bych volil jiné řešení:

Na 20 m stěny bych vysadil 6-7 rezistentních jabloní na MM 106 (vzhledem k podkrkonoší), spon cca 3m, 1-2 m od plotu, řezem bych je vedl do plošného tvaru. Ušetřené peníze bych utratil za plot (pletivo 2m výšky), který by zabránil zvěři ve vstupu do sadu. Při výsadbě musíte zalít, pak už nezalévám.

Dříve se uplatňovaly přísně vedené stěny (viz literatura - tu musí číst každý začátečník!), nyní bych řezal podle potřeby, stěna by byla podle možností do 2 m široká, výška podle potřeby 2-3m.

Odrůdy: Pro začátek doporučuji raně zimní Rubinola, Rajka, Rosana, Rezista - mně se osvědčily. Rodí již 2.rok po výsadbě.

Další množení provádím na semenáče (libovolná vyzrálá semena jablek ochotně klíčí, výsev na podzim-v zimě, na jaře klíčí, v létě možno očkovat, příští rok v květnu se neujaté roubují). Rouby se odebírají již při úpravě korunky po výsadbě, další každý rok v prosinci při řezu stěny. Po výsadbě odstřihuji cca 5 výhonů po 1/2m = cca 50 oček z každého stromku, dá se naroubovat až 60 semenáčků. Očka se odebírají u jabloní z letorostů v červenci-srpnu a ihned se očkují. Výtěžnost je podobná jako u roubů v zimě. 

Přeji hodně úspěchů v sadu - je to krásné dobrodružství pro celý život. Zdravím - J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 235.67 (?), 3.5.2014 0:24

Moc děkuji všem za reakce. O těch CATSech nečítám nic dobrého a PP mě v tom pouze utvrzuje, těm se raději vyhnu. Mohu se zeptat hosta 58.114 co to máte za odrůdu? Vypadá to pěkně, ale šest let je dlouhá doba, na to, jakou tyto stromky mají životnost. A když vidím třeba toto...

Ohledně roubů, rád bych právě měl matečné stromky bez nároků na úrodu či tvar koruny, jenom jako zdroj roubů, tedy zřejmě na nějaké bujnější podnoži (kterou bych velmi rád doporučit), klidně stříhat terminály a pustit stromky do šířky, ale přesně nevím jak na to. Místa budou mít dost.

Na ballerínách bych si trval - jednak z hlediska prostoru, který mám v těch místech kde má stěna stát k dispozici, druhak je mi nanejvýš sympatické, že téměř nevyžadují řez a nemám na nich moc co pokazit. Navíc jsou Goldlane, Moonlight, Redspring či Rondo celkem dost vychvalovány nejen školkaři, ale i nezávislými degustátory.

Pevný plot zatím nehrozí, chystám se v příštích letech přikupovat a nechce se mi to stále předělávat, ale "králikářského" pletiva mám spoustu, tak radši něco provizorního spáchám. O starší jabloně mi sice srny nejeví zájem, lákají je jiné věci na zahradě, ale mladé stromky radši tedy ochráním.

Ohledně semenáčů - mám v rohu zahrady pod starou jabloní spoustu jednoletých náletů (jeden vedle druhého). Schválně jsem tam nesekal a už se těším, jak se na nich budu učit roubovat a svými hokus-pokusy obdarovávat okolní meze a ouvozy :) V tomto případě se rád chytím Jaroslavem doporučovaných odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.67 (?), 3.5.2014 0:35

Jinak děkuji za utvrzení o vhodnosti podnoží MM106, také jsem si na ně myslel, ale bál jsem se, zda nebude potřeba něco vzrůstnějšího. Sice to tu suchem netrpí, ale o kvalitě podhorské půdy si nedělám velké iluze. I když se třeba pletu, pár kilometrů přes kopec je ohromná ovocnářská oblast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.114 (?), 3.5.2014 9:43

Odpovídám na dotaz o odrůdě - na předchozí fotce jsou sloupovité jabloně Greencats a Redcats. Co se týká dalších odrůd, tak mimo již vámi zmíněné Goldlane, Moonlight, Redspring a Rondo se mně chuťově osvěduje i Sunlight. A také za pozornost stojí Sonet, který sice vypadá jako tuctové žlutozelené jablko, ale jeho chuť v optimální konzumní zralosti mně připomíná nějakou starou odrůdu z mládí, kterou jsme trhali jako kluci někde u potoka (nemá chuť ani po Golden Del., Mac Intosh, Coxovce či jiných renetách)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vlastamann - (32) - 233.225 (?), 5.5.2014 19:47

Pane...58.114, pokud komentujete fotoodkaz pana...235.67, tak tuto fotku jsem vkládal do diskuse o kvalitě plodů Ballerín, na což se ptala jedna tazatelka. Tyto stromky jsem nakupoval "v dobré víře" jako - odleva Moonlight, Sunlight a vpředu Goldlane vše na podnoži M 26. Stromky jsou vysazeny na podzim 2011 a vložené foto je z léta 2013. Fakt je ten, že tato má výsadba Ballerín je můj pokus o doplnění sortimentu jabloní, které pro nedostatek jiného místa v sadě jsem umístil na začátek vinice. Další vysazené odrůdy Rondo, Sonet a Red Spring již nejsou v záběru. Skladovatelnost citovaných jablek z fotky je u mne ve sklepě cca až do dubna. Chuťově mne však tyto odrůdy zatím nepřesvědčily. Není nad Sirius, Angold, Goldstar, Bohemia, Rubinolu Jonagold atd.

Zdraví Vlasta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 5.5.2014 20:36

Mám jedinou sloupovitou odrůdu, Sonet. Koupil jsem si ji kdysi ze zvědavosti. Má tendenci ke střídavé plodnosti a ani chuťově nic moc. Především této odrůdě vytýkám příliš brzké měknutí dužniny po sklizni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 235.67 (?), 5.5.2014 21:09

Vlasto, pan 58.114 komentoval na můj doraz odrůdy na své fotce, kterou sem vložil, za což mu děkuji. Psal, že mu stromky zakvetly až po šesti letech, proto jsem odkazoval Vaši fotografii - líbilo se mi, jak Vám mladinké stromky už pěkně plodí.

Sunlight a Sonet tedy na doporučení zkusím také, místo už se pro ně najde, ale primárně mě do stěny budou asi zajímat ty Goldlany a Moonlighty pro kladná hodnocení chuti a dlouhou skladovatelnost, případně proložená Redspringem a Rondem pro hezkou barevnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika