Aneta



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?) 
1.10.2017 15:23, zobrazeno: 4271x

Málo odrůd se Anetě vyrovná v plodnosti, velikosti plodů a malých nárocích na polohu. Chuť však není nijak výjimečná a citlivost k hořké pihovitosti je velká. Uplatnění by tak mohla najít v extenzivních podmínkách na kmenných tvarech

Aneta
Aneta
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.13 (?), 1.10.2017 21:41

Anetu mám v hledáčku delší dobu. Počítal jsem, že s ní nahradím přestárlý strom odrůdy Panenské české (která mi v chudší a sušší půdě rodí jablka o velikosti většího ořechu). Když píšete o nijak výjímečné chuti - k jaké odrůdě by se dala eventuelně přirovnat? Případně Váš subjektivní názor, pokud ji porovnáte s chutí panenského?

Lákají mě právě tyto vlastnosti: Plody má velké a vyrovnané i bez probírky, vyhovují jí spíše méně úrodné půdy a extenzivní způsob pěstování na vysokokmeni, plodnost je vysoká a pravidelná i na silných podnožích.

Co se týče hořké pihovitosti - k té mají dle literatury sklony i odrůdy Bohemia, Šampion, Rubín, Angold, Topaz, Vanda, Dukát (ten byl kvůli tomu dokonce vyřazen). Podle Vašeho pozorování trpí Aneta pihovitostí více, než výše zmíněné odrůdy (pokud je samozřejmě máte)?

Ještě bych poprosil o radu - píše se že jí vyhovují střední a vyšší polohy. Co se stane, pokud se taková jabloň bude pěstovat v nižších polohách? (u mě 280 m, sever Hané, na úpatí Jeseníků).

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.15 (?), 2.10.2017 10:54

Nevím, jak se dá měřit a prorovnávat hořká pihovitost jednotlivých odrůd. Pokud strom budete mít na vysokokmeni v chudší půdě, tak pihovitost řešit nemusíte.  Ale jabloň není perpetuum mobile, myslet si, že v chudé půdě, můžeme čekat vysokou pravidlenou plodnost velikých a chutných plodů, je bláhové. 
   V nižších polohách jabloň, co se hodí do vyšších, poroste samozřejmě taky. Může zrát dřív a mít kratší skladovatelnost.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 49.188 (?), 29.9.2019 10:00

Anetu jsem téměř kompletně přerouboval kvůli hořké pihovitosti. V loňském a letošním suchém roce však přinesla téměř dokonalé plody, skoro plný koš ze dvou menších větví. Odrůda je mimořádně plodná, plody velké i v suchém prostředí, chuť lehce nad průměrem, má jemnou slupku málo znatelnou při jídle, díky delší stopce se dobře sklízí, předsklizňový opad je minimální. Uvažuji o jejím vysazení na podnoži A2 ve tvaru čtvrtkmenu (polokmenu). Aneto, promiň, s přeroubováním jsem udělal chybu!


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 29.9.2019 20:19

Možná nějaký kmenný tvar do extenzivního sadu. Já zatím Anetu na milost nevzal. Jediné výhody spotřuji ve velkosti plodů a plodnosti. Pihovitost silná pořád, chuť lehce pod průměrem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 10.11.2023 19:00

Tato moje málo vybarvená Aneta se spíše podobá tvarem některým plodům pana Hasmana, než plodům Miloše V.. Chuť není nejhorší, zajímavá Letos je to nějaké jiné než obvykle. Například plody podtrženého Tanga nebo Deloru už zežloutly. U Deloru je dužnina tužší, bez specifické "rubínové" příchuti, Tango je žluté a měkké, příchuť nepatrně rubíno angoldová. 

Aneta
Aneta
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika