Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Na ty odrůdy se moc připravovat nemusím. S názvy je to prostě průšvih. Starě stromy, zimní jabloně, hrušně, třešně, 1ryngli (tedy renklódu) a dvě "bosenky" (větší modré slívy)  vysadil otec před 20 - 30 lety jako štěpovance z různých školek a jména odrůd i těch školek dávno zapomněl. Mnoho stromků zašlo drsnýma podmínkama nebo kmen v předjaří okousala lesní zvířena - bezezbytku dookola. Ovšen tehdy se běžně pěstovaly vysokokmeny a často na semenáčích - to až v současnosti se takové roubovance ve školkách těžko shání. Takže o třešních vím jenom, že všechny tři od rané až k pozdní přivezl otec do Beskyd až z Uhříněvsi, že švestky za chalupou jsou odkopky od sousedů a před chalupou rostou švestky, durancie a špendlíky vykopané u příbuzných na Valachoch. Roub hrušky máslovky vzal z jednoho stromu kousek od našeho paneláku ve městě. Zní to určitě legračně, ale fakt si nevymýšlím. Ze starších stromů tedy znám jen dvě jabloně (stáří 15 - 20 let): daří se Sparťan, ale ovoce není chuťově nic moc ani z lepších podmínek a pak podzimní Prima - první odrůda odolná proti strupovitosti, nenáročná a chuťově i vzhledově skvělá. Na jedné zimní jabloni rostou moc dobré jabka, odrůdy sice neznámé, ale klidně pošlu rouby.

Ale teď vážně. Před 4 rokama jsem začala vysazovat nějaké nové stromky, dá se hodnotit aklimatizace, přírůstky, ale na první plody si eště nějaký ten roček počkáme. Vše vysokokmeny na vzrůstných podnožích - pokud by Vás zajímalo označení, musela bych si z chalupy přivézt ty cedulky od stromků, mám je schované. Z jabloní jsem sadila Průsvitné letní, Julii a Produktu, uchytily se všechny dobře, Průsvitné letní kvetlo už první rok po výsadbě, vyrostlo jabko, ovšem i housenka obaleče. Mladá hrušenka Wiliamsova červená - přírůstky slušné, zatím nekvetla, uvidíme, jestli nebude háklivá na namrznutí květů. Renkloda Althanova roste úžasně bujně. Zelená renkloda, slíva Čačanska najbolja i mirabelka Nancyska v jediném roce vytvořily nové korunky, když je zlomila přemíra sněhu v předminulé hromské zimě. Takže ani ty nestrádají, jen to oddálilo plodnost. Renkloda Oulinská má nejmenší přírůstky. Višeň Újfehértói fürtós letos třetí rok po výsadbě už plodila, ale letošek peckovinám hodné přál. Co dál: vděčná a nenáročná je aronie (mrazíme a používáme na ovocné koláče - nepoznáte, že to nejsou borůvky!), sehnala jsem i sladkoplodý červený jeřáb Moravský, už měl 4 střapce bobulí, ale nějak zaschly (možná ho sežraly housenky molovky, co se nám letos daly i do jablek).

ALE jedno velké ALE. Prosím nepovažujte tenhleten přehled odrůd za radu, co pěstovat v extrémních podmínkách. Možná, že je to jenom přehled bláznovství, jako teplomilná Wiliamsova hruška nebo maďarská višeň v 700 m n.m. Ale pro švestky taky odborníci doporučují polohy do tuším 450 m a přesto, co 2 - 4 roky máme 200 - 250 l vlastního kvasu a mezi tím aspoň švestky na jídlo, knedlíky a buchty. Takže mnoho zdaru všem zapáleným bláznům a optimistům na těchto stránkách.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika