Ten rozhovor s Jurajom Mikulom by som si rád pozrel, no nejde mi prehrať. Ja som čítal nedávno jeden článok s Ing. Pintérom zo SPU, v ktorom rieši škodlivosť lienky ázijskej vo vinohradoch. Je tam rozpísaných viacero rôznych pokusov, ktoré sa robili za účelom stanovenia prahu vnímania "lienkovej pachute" vo víne. No stále to nevypovedá nič o tom, v akom rozsahu sa tento problém vyskytuje v porovnaní s inými škodlivými činiteľmi vo vinohradoch. Okrem toho prikladám krátky úryvok z ešte iného článku, v ktorom sa píše, že lienka napadá ovocie až v prípade nedostatku živočíšnej potravy. Čo z toho vyplýva? Zabezpečme lienkam živočíšnu potravu, nebudú nám napadať plody a teda nebude lienková pachuť. Z pohľadu vinohradníkov je to asi nepodstatná vec, keďže vošky nezvyknú napadať vinič. No pre ovocinárov to môže mať obrovský prínos v podobe ušetrenej práce, pohonných hmôt a samozrejme chcemických prípravkov, ktoré by inak museli použiť. Jediná nevýhoda je, že nie je to teraz a hneď. Lienkam totiž nejaký čas trvá, kým sa rozmonžia do potrebného množstva. Za ten čas môžu vošky poškodiť mladé letorasty. Z vlastnej skúsenosti však viem, že pre staršie a vitálne stromy toto poškodenie nie je fatálne a dokonca ani vplyv na úrodu nie je nijak zvlášť negatívny. Preto ešte raz opakujem, pozitívne vlastnosti lienok určite prevažujú nad negatívnymi a stavať lienky do pozície škodcov nie je na mieste. To, že v niektorých prípadoch svojou prítomnosťou znehodnocujú ovocie, je do veľkej miery výsledkom neuvedomelej činnosti človeka, pri ktorej ničí aj niecieľové druhy hmyzu. Možno aj potenciálnu korisť lienok...