Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Co se týká použití semenáčků jako podnoží, vidím v tom smysl hlavně na pro jabloně velmi málo vhodných  plochách. Třeba na extenzívních loukách a pastvinách  s chudou půdou a malou hloubkou půdy někde v horách nebo okrajů silnic s podobnými podmínkami atd,  kde je vhodné mít vysokokmeny. Kde by se ani hodně vzrůstné a odolné podnože neuplatnily. A ty semenáče jako podnože vysít rovnou na místě, nepřesazovat je tam, což dále zvyšuje odolnost a životaschopnost vyrostlého  stromu. Jinde moc smysl nevidím, už proto, že podnože jsou dnes vybírány i podle kladného ovlivňování plodnosti naštěpované  jabloně a zvětšení velikosti plodů. Takže na komerční podnoži bude jabloň obvykle i lépe a dříve plodit než na semenáči.

Co se týká zdroje semenáčků na podnože, podle mně by měly být staré odrůdy geneticky stabilnější,  tudíž by měly poskytovat jednotnější životaschopnější semenáčky než nové odrůdy a taky by měly být odolnější proti  chladu a nemocem. Respektive když není odolná Jadernička nebo Antonovka, podle toho by se měla vybírat jiná jabloň. Buďto stará odrůda nebo nějaká zplanělá jabloň někde u cesty. Zrovna nyní je období, kdy jablka se semeny mohou pod vhodnou jabloní ještě ležet,  stačí jen zastavit a jen posbírat. Případně nějaká stará  odrůda jabloně někde ze starého stromořadí, které se u některé  cesty ještě zachovalo.

Využití semenáčků  coby hledání nové  odrůdy je obrovsky náročné na čas a na rozlohu použité půdy. Statisticky je třeba těch jablońových semenáčků opravdu vyzkoušet  tisíce,  aby se z nich s velkou pravděpodobností vybrala dobrá jabloň,  stejná nebo  lepší než  dnešní stávající odrůd a byl tak  důvod ty jablka používat. Všechny ty semenáčky je třeba nechat roky vyrůst,  nechat je tak 2 - 4 roky plodit a teprve potom vyhodnotit a vybrat. To je 10 - 20 let. Další roky potom trvá  novou odrůdu nechat schválit a prosadit u sadařů  nebo u prodejců stromků. Na tento účel , než dolovat  semínka třeba z kupovaných jablek atd, je mnohem účinnější ty odrůdy přímo sám aktivně vybrat a aktivně křížit. To znamená  květy na vybraném stromu izolovat,  odstranit tyčinky, aby se nemohl samy opýlit a přenést na ně pyl z  vybrané otcovské  odrůdy. A vysazovat až  semena z takhle udělaných jablek.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika