Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Semena hodně rostlin mírného pásma mají pojistku proti tomu, aby nevyklíčily ještě v tomto roce, protože mimo extrémně mrazuvzdorné severské rostliny by mráz a sníh a potom pod sněhem plíseň a nedostatek světla čerstvé semenáčky zničilo. 

Semena buďto  obsahují  chemikále zvané  inhibitory klíčení. Ty se ve vlhku  v pozdním  létě a časném podzimu postupně ze semen vyplavují  a mizí a až  v  semenech  nejsou,  měla by správně být tak  nízká  teplota, že semena s vyklíčením  čekají  až  na jaro  na oteplení. To  jsou  například semena jabloně, které potřebují vlhké prostředí  s nižší  teplotou  asi  na tři měsíce a teprve potom  jsou  připraveny ke klíčení.

Nebo  semena potřebují  pro nastartování klíčení pouze projít nízkou teplotou a hned potom  při oteplení (na jaře)  mohou  klíčit.

Pokud rostlina, i mírného pásma produkuje semeno  tak  brzo, že do zimy ještě stihne vyklíčit a vytvořit mrazu odolnou  rostlinku,  semena žádný takový  mechanismus nepotřebují. Ale semena, zvláště jednoletých plevelů, mohou  přeléhat, klíčit až  v dalších  letech.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika