Na nejmenší zahradě jsem sázel jabloň po jabloni. Neměl jsem nikde jinde místo. Vykopal jsem celý kořen (100 kg dřeva) a nové jabloni jsem dal asi 400 litrů zaplevelené zeminy odjinud a 50 litrů kompostu. Než kořeny vylezou z jámy bude snad okolní zemina částečně odpočatá. Na pozemku, kde mám těžkou půdu, kopu větší jámy jen pro meruňky a broskvoně; odstraňuji v jámě jíl do 50cm hloubky a nahrazuji o něco lepší zeminou odjinud. Po jádrovinách dávám na přibližně stejné místo zásadně peckoviny a naopak. Pouze mandloňovým podnožím nevadí půdní únava. Na velké zahradě mám mimořádně kvalitní sprašovou půdu a na části nerostly ovocné stromy nejméně 30 let. Tam kopu jamky o objemu do 80 litrů. Jíl tam není až do hl. 20 metrů. Zdálo by se, že sprašová zemina je úplně nejlepší. Je však mírně alkalická a musí se to při výsadbě zohlednit. Na spraši se také nedá stavět žádná těžká budova. Musí se vše odtěžit a nahradit nestlačitelnou náhradou nebo piloty.