Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Pán Karelka: Nemusíte sa obhajovať, nič také by ma ani nenapadlo žiadať. Len si myslím, že píšete o veciach s ktorými nemáte skúsenosť. A všetkých záhradkárov-vystavovateľov na "veľkých výstavách" Ste hodili do jedného "namoreného" vreca. Význam slova "namořit" chápem, česky rozumiem dobre. Len nechápem, prečo tento pojem priraďujete ku všetkým jablkám ktoré sú na tých "veľkých " výstavách. V mojich podmienkach viem dopestovať pekné jablká s minimom chemickej ochrany - týka sa to napr. Heliodoru, Rubinoly, Floriny, Admiralu, Topazu, Angoldu, Merkuru, Rajky, Primy, Lucy, Karnevalu a ďalších odrôd. Určite sa to nedá pri Goldene, Jonathane, Jonagorede, Idarede a pod., tam to možné bez fungicídov jednoducho nie je. Existujú pojmy ako ochranná doba, rezidua pesticídov, integrovaná ochrana ovocných plodín, ekologické bezreziduálne pestovanie, časové limity možného použitia pesticídov pre pestovanie jabĺk na detskú výživu a pod., ale tým Vás nechcem zaťažovať. Nie som hazardér, aby som svojej rodine a priateľom dával prechemizované ovocie. Aby som to uzavrel: nestotožňujem sa s Vaším názorom, že pekné jablko rovná sa "namorené" či "otrávené" jablko. Ale to že sa názorovo nezhodneme je OK, takže Váš postoj rešpektujem, len si s ním dovolím - (na základe mojich skúseností) -nesúhlasiť. Presviedčať Vás o tom, že aj chemická ochrana sa dá používať s rozumnou mierou a racionálne, ale nemienim. IH