Jistě, situace se liší místo od místa v závislosti na podnebí i na hustotě zahrad vedle sebe. Problém vidím i v požadavcích zahrádkářů. I ti, kteří jsou svědomití, zkušení a pracovití, mají někdy až příliš specifické nároky. Chtějí mít stromy malé, aby nebyl problém se sklizní, s řezem, úklidem listí, s nadúrodou. Chtějí odrůdy ty nejlahodnější, protože chuť je na prvním místě, bez ohledu k náchylnosti k chorobám a škůdcům. Chtějí mít plody jako v obchodě, proto je razantní probírka nutností. Pěstitelům tak zbude jasně daný počet ponechaných plodů na nízkých tvarech stromků. Ty je třeba úzkostlivě ochránit, pro žádné ztráty již není prostor. To je bez chemie nemyslitelné. Rozumím tomuto přístupu, dělá-li se s rozumem, mám ho za správný. Ale není jediný.