Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Inu letní řez je něco, čemuž aspoń se mi zdá, pořádně nerozumí ani ti jež o něm zasvěceně přednášejí. Myslím si, že jeho obliba má původ v 19.století, kdy byly populární přísně vedené tvary ovocných dřevin, pro jejichž dokonalé zapěstování je letní řez nezbytný. Letní řez v tomto případě spočívá v zaštipování letorostů na patku, ale nechci to tady více rozvádět. Každpádně si myslím, že od té doby se traduje jeho vhodnost, ne li nutnost. Osobně žádný letní řez neprovádím, tím nechci říct, že správně provedený nemůže vylepšit daný stav, ale to co tady na zahradách vídám jakožto letní řez, má k správnému letnímu řezu asi tak daleko, jako běžný zimní řez v našich končinách, k řezu, který z něčeho vychází a někam směřuje.

Mou řezovou filosofií je dostat strom do stavu, kdy si mohu dovolit řezové zákroky minimalizovat a nebude to mít podstatný vliv na kvalitu plodů. Tady je potom hodně důležitá znalost jednotlivých odrůd, ne všechny se hodí pro pěstování s minimalzací řezu. Ale není to tak, že ty co se nehodí, že by neplodily, ale naopak, plodí až příliš a maj menší kvalitu plodů, typckým zastupitelem takovýchto odrůd je třeba Šampion, nebo Golden.

Mimořádně vhodným druhem pro pěstování s minimalizací řezu jsou hrušně, které dokáží přinášet jakostní plody i na starém plodném dřevě. Ony ty Boscovy lahvice ze starých stromů třeba v Pováží nejsou zas nějak zásadně horší kvality, než z třeba dokonale zapěstovaných korun Mudr. Hlavatého, nemýlím li se? U mnoha odrůd jabloní bývá ten rozdíl markantní...

                    Ing.Fidla

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika