Dobrý den,
chtěl bych se informovat, či se poptat na Vaše názory ohledně střihu ovocných stromů dle metody, kterou propaguje předseda pan Ing. Jakubek - viz. toto video.
Ve stručnosti, jedná se o metodu, kdy se nezakracují výhony o určitou délku (1/3 resp. 2/3), ale dochází v každém případě o odstřihnutí vždy na větevní kroužek (u konce výhonu). Nejsem si úplně jistý, jestli jsem to pochopil správně, ale tato metoda se dle mého názoru nedá použít ve fázi tvarování koruny a rovněž si myslím, že by byl problém u odrůd, kde dochází k vyholování větví (rubín, gold bohemia). Taktéž jsem moc nepochopil, jak by u této metody fungoval letní řez, který je dle mého názoru dosti důležitý. V poslední řadě si myslím, že pro řez peckovin, konkrétně meruňky, kdy se provádí tzv. Šittův řez je rozvněž tato metoda nevhodná.
Jaké jsou vaše názory? Dokážu si představit, že je to metoda, která se používá pro "vlky" či v období udžovacím (částečně).