Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak já taky přiznám holou pravdu i když jsem ji tady v nějakém jiném vláknu trochu naznačil. Určitě to mnoho lidí potěší, když si přečtou, že někteří někde jsou, byli, na tom daleko hůř než oni.

Valašské království, na jeho severovýchodních hranicích zmrzlo úplně vše. Neurodilo se nic. Dokonce jsem měl strach i o staré ořešáky které přežily i daleko větší a jiné mrazy. Zažil jsem, že kdysi po nějakém pozdním mrazíku zhodily všechny už velké narostlé listy, bylo jich po kotníky, ale pak zas obrazily.
Ale letos to bylo jiné, ty vleklé mrazy jim ani nedovolily vyraš́it. Měl jsem až strach, že o ně přijdu. (O révu ani ne, to je taková "vrba" a dá se oproti starým stromům obnovit rychle...).
Na druhou stranu jsem měl konečně důvod se zbavit meruněk, což mi by bylo furt zakázováno. Ty sice rostou jak šílené - myrobalány, ale pokaždé je v květu poškodil mráz, úrodu měly jen jednou. (Jsou asi v mých podmínkách na špatném-jižním chráněném stanovišti kde předčasně kvetou a pak zmrznou.)
Trvalo jim olistění o hodně déle než těm ořešákům, ale přežily.
(Mrchy neužitečné a zas je musím nechat zabírat ta nejlepší slunečná místa).
Takže přímé škody na stromoví a keřovinách nebyly, vše přežilo, sice bez úrody, ale žije to. I různí řízkovanci, množenci, byliny v petkách apod. kteří zůstali nechránění na terase, dvorku, apod. většinou přežili.
(Celkem mě taky letos překvapilo, že i když mrazy zas nějak extrémní nebyly, ale jen vytrvalé, že mi zamrzly odpadní kanalizace a odpady v nezamrzné hloubce a trvalo dost dlouho než se zprovoznily...)
Jediný skutečný úhyn, a ten mě snad mrzí nejvíc je jeden ze dvou jedlých kaštanů, které jsme cca ve věku 7let jako už celkem vzrostlé stromky velmi namáhavě stěhovali. Ten druhý, hned vedle rostoucí, ale jiná var. to bez problému přežil. A i bez uhynulého opylovače to bude jediné ovoce kterého se letos dočkám. Teda jestli mě někdo nepředběhne...
*
Jinak jsem v okolí viděl jen červené jeřabiny, šípky, divoké ostružiny, bobulky bezu a jinak nic:-(((

Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika