Proč to ten Fytos dováží z Holandska a veškerá produkce je poskytována převážně velkopěstitelům.Jejich sady jsou snad v bezvirozních prostorech?
Tak trochu ano. Když velkopěstitel vysadí produkční sad - nedaleko od nás takové jsou, včetně zastřešení.- jedná se obvykle o panenskou novovýsadbu a k dalším (starým) stromům stejného ovocného druhu je přeci jen dost daleko. Plantáže jsou krátkověké a je naděje, že výsadba zůstane po většinu své životnosti zdravá.
Naproti tomu vysadím-li si bezvirózní stromek do zahrádky, kde roste plno dalších v bezprostřední blízkosti, je ta jejich bezviróznost velmi brzy relativní.
Osobně však na zavirovanost prodávaných stromků jako příčinu horšího růstu po výsadbě nevěřím. Už proto, že po pár letech stromky zakoření a "rozjedou" se parádně. Příčinu vidím jinde. Když si koupím nový stromek - jedná se o nejvýše dvouletý výpěstek se zapěstovanou korunkou, často jen jednoletý s předčasným obrostem. Kmínek je dole silný jak předloktí a ramena jsou tvořená předčasným obrostem délky desítek cm a síly malíku. Jak dokázala školka vyrobit takový stromek? A ještě k tomu na zakrslé podnoži? Začátkem října k tomu bez listí! Kdo si někdy pěstoval stromky sám, ví, že v domácích podmínkách to nelze dokázat. Nevím, jak to dělají, ale bez mimořádně intenzivního režimu (půda, výživa, zálivka jistě, stimulátory růstu s otazníkem) to nejde. Jak vypadá kvalita a vyzrálost kořenů i nadzemních pletiv se můžeme jen domnívat. Přesadíme-li takový stromek do běžných zahrádkářských podmínek, musí to být pro něj šok. A vůbec se nedivím, že stromek, který za rok vyrostl z očka do dvoumetrové výšky a ještě se rozvětvil, přiroste jen o 15 cm. Prostě se jen dostal do normálních podmínek.