Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nojo, nekroza roste snad i v zimě, kdežto stromek zavaluje rány jen na jaro a v létě, takže nemá šanci zvítězit...

Je více druhů nekróz, představte si však například, že ta Vaše se jmenuje bakteriální nekrotická rakovina. Co cítíte ze slova bakteriální? Já tam slyším, že se to rozšiřuje bakteriemi. Tedy je to nakažlivé. Tedy cokoli, co ji jen trochu připomíná, musí ze zahrady pryč, aspoň vyříznout. Dále veškeré rány musí být zatřeny, aby se do pletiva žádné bakterie nedostaly. Nezlobte se, ale na Vašich snímcích jsem žádné zatřené rány neviděl. Stromový balsám z Hlubny Brno má tu vlastnost, že vsákne několik mm do pletiva a uzavře póry. Latexová složka vytvoří na ráně film, který chrání ránu proti povětrnostním vlivům. Další složky urychlují hojení a zavalování ran. Ošetřená rána do 1 cm u zdravě rostoucího stromku musí být do podzimu zavalená. Pokud větší rána není zavalená a nátěr je popraskaný, znovu zatřít na podzim a zkontrolovat zase zjara. Jsou to základní věci, bez kterých se ve Vašich podmínkách nedá přežít. I s úzkostlivým dodržováním těchto zásad se to někdy nepovede. Vysadil jsem jednou stromek a pak jsem zjistil, že pod ním vede od souseda kanál, který netěsní. Stromek se ke kanálu dostal, zaradoval se, bujně vyrostl, pletivo nevyzrálo a v zimě namrzl. Než jsem si toho všiml (moje chyba), polovina větví dostala rakovinu. Nebo u dalšího stromku jsem nedostatečně zastínil kmínek v zimě. Navíc jsem v ráně našel červy a teď ho už asi nezachráním. Že je pět metrů od okraje lesa není omluvou.

Vyhrabávat metr hlubokou jámu pro jabloně ve Vaší poloze nemá smysl. Vykopával jsem starou jabloň v písčité půdě a kořeny šly do 40 cm max., a to mohly jít bez překážky i do dvou metrů. Pan Vysloužil doporučuje v zamokřených půdách výsadbu stromů na kopeček. Má to něco do sebe.

Máte obavy, že neukočírujete jabloň na semenáčku. Nechci být nezdvořilý, ale máte pocit, že jste M9 a A2 ukočíroval?

Ještě k poznámce o možném vzniku rány u posledního obrázku (křoviňák). O tom nechci polemizovat, ale to, že rána není ošetřená, o tom žádná. A to je trestuhodné a nedivte se, když se Vám to vymstí. Jen ten chudák stromek je v tom nevině.

JZ

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika