Zdravím
Skladování plodů ovlivňuje mnoho faktorů. A to biologické a technické.
Z biologických to je hlavně typ jablka a odrůda. Potom také o tom rozhoduje zdravotní stav plodu a hlavně typ slupky plodu. Takové hladké jako by plastové slupky viz Idaret, Strýmka... lépe drží plod v dobrém stavu na loži než slupky drsné či kožené viz Golden D., Booscopské..., které se skladováním scvrkávájí odparem vody z plodu.
Všechny plody na loži stále žijí tzn, že dýchají a odpařují vodu z plodu. Rychlost dýchání a zároveň scvrkávání plodů lze omezit snížením teploty a tzv. udušením plodu a to tak, že zabráníme přístupu kyslíku k plodu a tím pádem zastavíme dýchání. Tato metoda skvěle funguje, ale před vstupem do sklepa nutno vyvětrat a jít pouze se zapálenou svíčkou kvůli kontrole přítomnosti kyslíku.(i tak je doporučeno vždy chodit do sklepa s ovocem i zeleninou zásadně se svíčkou)
Z technických důvodů je to hlavně teplota a přítomnost kyslíku.
Jako perličku Vám uvedu, že dobu skladování u hrušek sině zkracuje přítomnost jablka ve stejném prostoru s hruškami a to razantně.
S pozdravem Vlada