On nikdo nevěděl, že je v nabídce Kanzi. Není to jako v Holovousích nebo Lysicích, kde jsou vidět jablka do degustace předem. Tady je uvidíte s popisky na miskách až po skončení ochutnávky... Handicap Kanzi je ve společnosti ostatních odrůd to drobné jablko, tuhá slupka, v tomhle případě ne moc štavnaté, sladká chuť, ale chruplavé. Ale když je nakrájené na jemné plátky, musíte si vzít u každého malého jablka dva kousky, aby jste skousl a cítil konzistenci, šťavnatost, měl něco v ruce i v puse. U velkého můžete plátek zlomit a máte to lepší. Na tenkém a malém to nezjistíte a hodnocení klesá... To jablko vidíte až když dopíšete, ne dříve. Takže to neovlivňuje ochutnávku, ale sníží to hodnocení u toho, kdo neví, že nebude nikdy větší... Možná se na něm ukázalo, že potřebuje více srážek - Pačejov měl ve vegetaci cca 330 mm srážek... Já mám rád jablka voňavá, ale ne do Goldenu, Starkimsonů, Mc Intosh, spíše do Zlaté renety. Konzistenci krom té chruplavé i jemnou, jako má Lipno, Melodie a třeba Rosela. Víc nedokážu říct.