Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přesně tak - úroda je podle intenzity jarních mrazíků, podle sucha v létě, podle množství červů, vos a sršňů. Dosud jsem se striktně vyhýbal chemii, je to proti mému přesvědčení, rád a záměrně nechávám množství plodů na přírodě. Někdy jich je tolik, že je přes zimu do května nesníme, někdy jen hrstka. Červivá taky skvěle poslouží - máme většinou několik desítek litrů moštu na podzim.Takto jsem byl naučen jako dítě - na zahradě jsme měli stromy, které byly perfektní, rodily a žádnou zvýšenou péči nepotřebovaly, žádné postřiky, žádné hnojení. Občas trochu prořezat. Co se týká obrytí, toto jsme taktéž nikdy nepraktikovali. Rozhodně ne u starých stromů, které rostly v trávníku. A jablek byly metráky.

Pak jsem žil ve městě, a před 5 lety jsme se přestěhovali na vesnici, postavili dům na koupeném pozemku, na kterém bylo pár starších stromů v žalostném stavu. Většinu už jsem nahradil mladými a jiným ovocem, a posleních pár kousků se snažím nějak zachránit. Přiznávám, nejsem žádný odborník a dělám, co považuji za nejlepší. Často sem chodím pro rady a rád si nechám poradit. Stromy vypadaly tak, že z každého sebemenšího rozvětvení rostlo 5-10 větví, všude spousta vlků, popraskaná kůra, uschlé pahýly... Vlky jsem odstranil, koruny jsem se snažil postupně prosvětlovat, ale ne moc drasticky, každý rok část větví pryč. Popraskanou a oloupanou kůru opravit neumím, suché pahýly taktéž ne, to už se nezatáhne. Konkrétně u tohoto - suchý pahýl měl přes metr, zakrátil jsem jej, co jsem se pilou dostal, stejně se nezhojí, takže fakt netuším, co by se s ním ještě dalo dělat. Koruna byla v podstaě jen na jednu stranu od osy, snažil jsem se běhen těch pár let postupně prořezávat a tvarovat tak, aby se větve co nejvíc rovnoměrně rozmístily a pokryly i druhou stranu. Přihnojuji. Nové stromky se snažím sázet vzorově, stříhat podle doporučených postupů. Budu muset sáhnout i k chemii (u broskvoní už jsem samozřejmě sáhnul), teď to budou i meruňky proti monilii. Dělám, co můžu, na zdejším fóru nacházím mnoho inspirace. Snad to dělám dobře.

Nicméně ty staré poškozené stromy skutečně opravit neumím - ani správně provést nějaký záchranný řez, ani sanovat oloupanou kůru (nová už nenaroste), atd. Obrývat tyto staré stromy taktéž nehodlám. Rostou celý svůj život v trávníku, tuto službu poskytuji jen mladým stromkům.

Jak vidíte, snažím se, co můžu, snažím se naučit správným postupům. Proto mě zrovna od vás jako velmi zkušeného mrzí, že aniž byste měl dostatek informací, tak soudíte a máte takové kousavé poznámky. Tou následnou jste to ještě vylepšil, za tu vám fakt děkuji. sad Přijde mi to líto a celou snahu to shazuje.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika