Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pro pana mino BA

Mezi ty podivíny na okraji společnosti se s hrdostí počítám již nyní, protože nejčastější otázka kterou od známých dostávám je "proč to děláš?"          

Vášemu zahradničení samozřejmě fandím.  Můj příspěvěk vyzněl zřejmě dost skepticky, ale sám sebe vidím spíše jako realistu. Bydlím na venkově, vidím kolem sebe jak se mění způsob života obyvatel a využívání jejich volného času. Jestli rozumím dobře zadavatelovi tohoto vlákna, tak ani on nehodlá staré odrůdy pěstovat, ale ptá se jen, kde se dají koupit jejich plody.

Což o to, když chci med, nemusím kvůli tomu začít stavět včelín a schánět včely. Nebo kvůli mléku a máslu také nehodlám chovat krávu smiley Využívat kousek půdy jako zahrádkář mne však baví. Vidím v tom zajímavou a smysluplnou činnost, která kromě pohybu na čerstvém vzduchu,  přináší mě a mojí rodině nemalé množství ovoce a zeleniny.

Pro pana Petra z Pardubic jsem vyhledal pár mouder klasiků, aby si mohl zase jednou zatleskat smiley

„Každý nově vysazený strom zlepšuje minulost, okrašluje přítomnost a obohacuje budoucnost. Tak spojuje ovocný strom minulost s budoucnosti přes přítomnost a jest znakem souvislosti lidského přičinění“ (Švec, 1924).

V mnoha obměnách se starší ovocnářskou literaturou táhne jako červená nit snaha ukázat na důležitost sadařství jako velice smysluplné činorodé práce, která si žádá celého člověka, který nemá ani pomyšlení na lenivý život naplněný společensky nežádoucími jevy jako je např. alkoholismus. Podle Pixy (1848) „Pěstowání a ošetřowání owocního stromowí odjímá příležitost k zahálce a wyplýwajícím z ní neprawostem: ožralstwí, chlípnosti, krádeže“.

Také Švec (1924) tvrdí, že ovocnaření odvádí od zalkoholisovaného žití a vede k prosté výživě, k čistšímu vzduchu a vodě. Vede tak k novému, zdravému způsobu života“.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika