Já si naopak myslím, že k většímu rozšiřování starých odrůd dochází... Osobně nevidím příiš logiku v onom dělení na staré a nové. Pěstuji odrůdy historické, klasické i novinky, nevyhovující vyřazuji bez ohledu na dobu jejich vzniku.
Asi jak píše p. Hasman. Globalizace zasáhla i do amatérského pěstitelství. Dnes už se ovocná sadba a školkařský materiálo neshánějí tak, že jedete do nejbližšího zahradnictví, fajnšmekři pak do vzálené renomované školky. Lidi shánějí stromky a rouby po netu ze vzdálených míst, často i ze zahraničí. Kdo chce, pořídí si hledanou odrůdu dávno před tím, než se dostane (jestli vůbec) do nejbližší prodejny. Je-li to po všech stránkách dobře, je na jinou diskuzi.
Dělení na staré a nové skutečně nemá praktický význam, už proto, že každý si pod tím představuje něco jiné. Někdo odolné a otužilé odrůdy na velkých stromech (Strýmka, Croncelské, Kardinál), jiný staré chuťovky, jejichž velkopěstění se nevyplácí (Coxova, Mac Intosh, Bláhova, Jonathan)
Co si musíme přiznat, je fakt, že mezi nově vznikajícími odrůdami se neobjevují jablka chuťově se výrazně odlišující od starndardu daného dejme tomu Jonagoldem. Myslím si, že šlechtitelé by dnes těžko vygenerovali a prosadili odrůdy jako Zvonkové, Spartan, Matčino, Čistecké či malináč. A ztratit tyto chuti, by bylo škoda. Myslím ale, že to akutně nehrozí.