pán Hasman: som si istý, že fórum čítajú inteligentní ľudia a odhaľovať niečo by znamenalo uraziť ich, čo by som nerád robil. tuším vy sám ste prvý napísal, že sa to na reklamné účely zneužíva len v malej miere (niečo v tom zmysle), v čom som vám zásadným spôsobom neoponoval :)
mne len nejde do hlavy, keď tie staré odrody sú tu popisované tak, že chuťou sa im nové nevyrovnajú, tak prečo nie sú medzi ľuďmi rozšírené, lebo ako som písal, bežní smrteľníci nepoznajú veľakrát ani názov odrody, ale vedia že tá hruška, jabloň má chutné ovocie, ktoré netrpí chorobami a chcú si to naštiepiť. ja si neviem ani z detstva vybaviť nejakú odrodu jabĺk, hrušiek alebo sliviek, ktorá by bola lepšia ako "sučasné" odrody, ale to je len moja skúsenosť.
napr. "strýmka". v zlých podmienkách je to katastrofálne jablko, ktorého chuť je diametrálne odlišná v dobrých podmienkach, teplo a slnečné lúče. lenže keď v tých dobrých podmienkach budeme pestovať iné odrody jabĺk, tak strýmku v chuti porazia na plnej čiare, čo dosvedčujú aj degustácie. tak mne okrem nostalgie nedáva logiku pestovanie strýmky. ale je to len môj pohľad nezaťažený minulosťou, tak snáď objektívny :) tiež mi nedáva logiku propagácia starých odrôd, keďže mi z toho vychádza, že sú úspešené a chutné na určitom území, v určitých podmienkach, kde ich ľudia predsa poznajú a pestujú ich, teda propagovať ich netreba a inde asi také vlastnosti dosahovať nebudú. ale ako som bol upozornený, nemám v tom hľadať logiku, tak radšej mlčím :D