Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Marně jsem si cca 3-4 roky lámal hlavu proč dříve dosti bujná v růstu mladá cca 15-ti letá jablon na středokmeni postupně v růstu zastavuje... zkoušel silné hnojení dusíkem, silný střih všech větví o více jak 1/3 a nic.

Letos jsem však na záhoně za pár dní!! pochytal 10 hryzců do nové pasti... záhony jsou pár metrů od jabloně-ní. Podotýkám, že všechny jabloně i jiné stromky mám sázené ve velkých koších z králičiho pletiva cca 50-70x70cm. Nakonec jsem milou jablon popadl za kmen a sice se nepodařila vyvrátit, ale klátí se v suché(jablon jsem musel vydatně zalévat nebot jako první začala již v červenci schazovat postupně žloutoucí listy) půdě spolu jen s kořenovým balem uvnitř pletivovoého koše jako kdyby byla v půdě ve velkém květináči. Nebot bestie hryzci dokázali celý velký pletivový koš pěkně dokola a zřejmě i zespod komplet ohryzat všechny kořeny co si dovolily růst mimo velký koš ven do volné půdy...

Našel jsem i podobně zřejmě letos napadanou švestku, která se také ve velkém pletivovém koši v půdě klátí jako ve velkém květináči... švestka však letos měla přírůstky...

Dálě hryzci téměř zlikvidivali malou 60-ti letou jablon, taktéž se dosti klátí.

Letos jsem taktéž vykopal 2 roky chřadnoucí mladou(dříve velmi bujnou) broskev (je vzdálena cca 20metrů) a kořeny sice nebyly přímo ohryzány komplet a přerušeny, ale bylo vidět že bud choroba na nich nebo hryzci zlikvidovali na části kořenů, vždy část kořenové kůry a strom se rány snažil zčásti zahojit zatánutím pletivy, ale současně zčásti začaly uhnívat a trouchnivět... Většina kořenů vypadala zdravě, ale broskev přesto letos v létě uschla, možná je broskev obecně velmi citlivá na poranění i malé části kořenů???

Ptám se, pokud dokáži zatím velmi účinou pastí chytat hryzce, dokáže na počátu zmíněná 15-ti letá jablon zregenerovat kořeny a postupně obnovit jejich růst za pletivový koš a růst koruny, nebo je lepší stagnující jablon vykácet??

A dále co proboha už použít na ochranu proti hryzcům, když i velký pletivový koš je jen slabě účinný??

A za poslední někde jsem tu našel napsané v jiném vlákně, že snad jeden pěstitel roubuje na jakési "plánata" jabloně a ty údajně hryzci nežerou... je to možné nebo jak jinak se bránit??

Je pravda že za plotem bují trsy-keře plané švestky roky jako nežádoucí plevel a hryzci si jich ani nevšimnou, ale jim asi nejvíce chutnají jabloně...

Děkuji za rady.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika