Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Golden Del. - odroda ktorá svojho času dobyla ovocinársky svet (a ten čas sa ešte celkom neskončil) a podieľa sa ako rodičovská či prarodičovská na vzniku okolo 50% vyšľachtených sort jabloní. Milovaná i nenávidená, často súčasne. S chuťou ktorú má LenOn a ktorú takmer všetci dôverne poznáme. Čo by to bol za obchod s ovocím, ktorý by nepredával Goldeny? Čo by to bolo za výstavu ovocia bez Goldenu? Čo by to bolo za záhradkára, ktorý to s Goldenom aspoň neskúsil? U mňa má v záhrade doživotnú permanentku, napriek všetkým peripetiám ktoré dokáže pripraviť. Tento rok sa Golden (zatiaľ) správa priam vzorovo. Je to vďaka počasiu, ktoré je teplé a suché, a teda nepraje najväčšej pliage Goldenu - chrastavitosti. Vďaka počasiu bolo možné aj redukovať počet postrekov, napriek tomu sú listy i plody čisté (foto 1-4). Podobne je to aj s ďalšími odrodami, ktoré patria k chuťovej špičke, ale rovnako sú veľmi citlivé na hubové ochorenia - Jonathan a Jonagored (foto 5-7). Tie sú takisto tento rok (zatiaľ) bez akýchkoľvek príznakov choroby. IH (P.S.: Golden potrebuje dobré podmienky - dostatok tepla, kvalitnú pôdu aj dôsledné zavlažovanie v prípade sucha, a tiež konvenčnú fungicídnu ochranu. Nesvedčia mu chladnejšie a vlhké lokality, tam asi nemá význam sa s ním trápiť).