Pre dr.Vysloužila: Myslím že to škoda nebude, tie plody GD by aj tak dlho nevydržali v pivnici a začali by sa kaziť, postupne by som ich povyhadzoval. Pre niekoho z vyšších polôh kde Golden nedozrieva sa to môže javiť ako kacírstvo, ale u nás na nížine berieme GD ako niečo úplne bežné (nechcem povedať že podradné). Ja nemám na pálenie nejaký vysokokmeň, s kamarátom používame mix rôznych odrôd (GD, Jonagored, Florina, Idared, Rubinola, Boskoop a ďalšie), v podstate každé jablko ktoré má nejaký aj malý kaz tak ide do suda. Možno je to luxus, jeden známy keď videl čo dávame do suda tak povedal že nám asi šibe (niekto tam dáva nedozreté padavky, špinavé jablká, hnilé a pod.). Z tých kvalitných jabĺk ale potom aj tá jablkovica vyzerá inak. Do pivnice idú iba nepoškodené plody, mávam v nej na zimu tak 40-60 bedničiek jabĺk, to bohato stačí na konzumáciu, aj tak sa veľká časť rozdá priateľom a známym. Veď to poznáte. Možno by stálo za úvahu robiť aj mušt, a hlavne začíname tak trochu snívať o výrobe cídra. IH