Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Psal jsem bujný, vyholující rodič, ne vyholující Admirál, triploid už patří k Admirálu. Asi jsem se špatně vyjádřil. Požehnání? Hmm - nevím.  Přesto se najde v budoucnu řada nadávajících na jeho růst.  Tím jsem jen chtěl říct, že nemusím být jen nekritický k novinkám. Ale chuť Admirálu je jak by řek exprezident opravdu ale opravdu fantastická.

Teplo? Toť otázka, Opál, Sirius prospívá v teplejších oblastech, to je pravda. Nicméně Luna, Orion, Goldstar mají podstatně širší niku.

Já mohu hodnotit svůj Admirál jen na základě první loňské úrody 3m stromu na M26, kdy asi 5 jablek bylo skutečně mega. Chuť Admirálu však znám také od jinud.

Opal zatím neplodil. Chuť znám z těch samých plodů co tu byly vyfoceny.

Z bažantů ještě mohu hodnotit ze dvou sklizní Karneval, který se musí nechat dojít, jinak je kyselý. Zatím čekám lepší výsledky. je to jablko které chce napůl zastínit napůl oslunit, aby byl typicky pruhovaný a to se ne vždy povede. Jinak poslouchá nůžky.

Barevná i růstová mutace Red deliciusu - Red Cap Valtod, dovede udělat při dobrém roce taky parádu a chuť i ve střední poloze. Mám-li 500 m jižní svah brát jako střední polohu.

Co mě v podzimu 2014 trápilo, byla sazovitost plodů a to u všeho.

- Jonaprince - černé plody a proto méně chutné, což předchozí roky nebylo. Pravdou je, že loňská sezona byla také poměrně suchá, a jablka nerostla.  A to Jonaprinci chybí.

Nejspokojenější jsem snad byl z Topazem, Bohemii a z letních s Průsvitným. Chce to pěstovat a pěstovat. Je to s jako s révou, musíte se o ni starat stejně pečlivě i když ten rok zrovna nerodí. Slepice se musí dobře krmit i když pelíchají a podobně.  Tak to bude platit i u těch jabloní, Zrovna tak si myslím, že ty staré odrůdy, kdyby se jim dostalo péče jako se dostává předním tržním soudobým odrůdám, byly by také s kvalitou jinde. Gala, Golden se přeci doslova vymazlují. Ale to už jsem zabrousil jinam.

Opal určitě udělá radost lidem v polabí, na j.  Moravě, v Praze i v Plzni a podobných níže položených lokalitách do cca 400 m. Do vyšších poloh jenom na dobrá osluněná stanoviště. Rozhodně to však není nějaký citlivka jako jsou odrůdy jižní polokoule tj Fuji, Braeburn, Gala a pod. A proto si jej může dovolit vyzkoušet širší okruh zájemců.

Juraj Kafka

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika