S tím co napsal p. Polehla plně souhlasím, včasná probírka je velmi účelný úkon, který zásadně ovlivňuje kvalitu ovoce. Ovšem probírku malých plůdků si může dovolit ten, kdo snadno na své stromky dosáhne a jen s obtížemi ten, kdo při tom musí lézt po štaflích a balancovat ve vysoké koruně. Takže nízké tvary a mladé stromky jsou v tomto jasnou výhodou. U velkých stromů často nezbývá, než to nechat na přírodě samotné, jak si sama s nadúrodou poradí. Ještě bych doplnil, že vhodné je nedělat probírku najednou, ale postupně, v několika časových etapách. Sledovat vývoj ovoce a podle toho protrhávat a vybírat a ponechávat ty nejlepší a nepoškozené kousky. Postupnou probírkou se často podaří eliminovat následná poškození například pozdními mrazíky, hmyzem, či hnilobou. Ale jak jsem uvedl takovéhle "mazlení" si může většinou dovolit jen ten, kdo má stromky nízké a nemá jich na zahradě kvanta.