abychom si nepletli pojmy a dojmy. Rozlišuji kompost čerstvý od založení po první přehození, nevyzrálý od slehnutí po prvním převrstvení až do druhého přehození a plně mineralizovaný, což je tak tři měsíce od druhého přehození do úplného spotřebování. Podle toho jak kdo točí kompost je to jednoletý+dvouletý+tříletý kompost nebo také 6+12+18 měsíční rychlokompost.
Čerstvý kompost má ležet na hromadě. nevyzrálý je k zarývání apod. a plně mineralizovaný (stejně jako zemina napodzim vyházená z pařníku) pro hrnkování rostlin a tam kde by vadily neúplně rozložené zbytky biomasy.
Pak mám ještě "karanténní kompost" což je sud kde nejprve vše anaerobně prokvasím, pak desinfikuji dusíkatým vápnem. Nakonec po odvodnění tuto hmotu přidávám do čerstvého kompostu tak, že se karanténou prohnaná biomasa vrátí na zahradu za 3+2 až 3+3 roků.