Musíte si uvědomit, že ne všude ovoce vyzrává a vybarvuje tak jako v kn ize nebo na Záhorí. U některých odrůd je vzhled zcela nezávislý na poloze - např Bohemia bude mít celočervené a Gold Bohemia žluté plody všude. Ale třeba Goldstar u nás nikdy není gold, sklízim jej na konci října zelený, ve sklepě mírně zesvětlá a jíme ho žlutozelený. Otavu sklízím vesměs taky zelenou, v teplejších letech žlutozelenou, uskladněním spolehlivě zežloutne. Že v databázi jsou plody jinak zbarvené, než jste zvyklý, neznamená, že je fotíme nezralé a že tím chceme zmást čtenáře, zvyklého z pomologií na obrázky z ideálních poloh.
Co se týče hranatějších plodů z chladnějších poloh, je to vcelku běžný jev. Typické je to např. u Starkrimsonu a jiných mutací Red Delicious. Z teplých poloh jsou plody kulatější jen s hrbolky kolem kalicha, z chladných pak s žebry po celém plodu