Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, Něco jiného je odolnost chorobám a odolnost škůdcům. Rubín je stará dříve hodně populární odrůda. Má sice typycky sladkou chuť a dá se jíst hned ze stromu, ale nemá zádnou odolnost proti strupovitosti, což v letošním vlhkém květnu bylo docela decimující, alespoň pro mé stromky. Rubín též trpí na hnití plodů při skladování. Červivost způsobují nejčastěji housenky motýlka obaleče jabloňového. Ta se dá omezovat správnou agrotechnikou, včasnou likvidací shnilých spadlých plodů, postřikem v období vegetačního klidu a v neposlední řadě je závislá na tuhosti zimy, někdy přežije více obalečů někdy méně.

Na plodnost a růst stromku má vliv spousta věcí najednou, které tady ani nebudu popisovat. Rubín je odrůda plodící na dlouhém dřevě, což vyžaduje odlišný řež a plodonoše dříve stárnou, než u odrůd plodících na krátkém dřevě.(Větve mají větší sklon k vyholování) Rovněž, čím je poloha větve vodorovnější, tím se na ní diferencuje více květních pupenu a je i více plodů. U svislých větví(letorostů) tomu je přesně naopak. Záleží určitě i na opylení. Jabloně jsou cizosprašné. Vyžadují v blízkosti stromku pyl jiné odrůdy (třeba u souseda za plotem). Květy však netrpí tolik jarními mrazy, jako peckoviny.

Takže:

To, že je rubín červivý není chyba odrůdy. Já sice rubín moc nemusím, mám ho plnou zahradu, dnes je již spousta odrůdy daleko lepších než je rubín.Pokud chcete rezistentní odrůdy (tedy odolné strupovitosti a někdy i padlí) je výběr široký. Např. Rubinola, sirius, opál, orion, vanda, topaz...  Je též možnost stromek přeroubovat, ale to ve vašem případě asi nepřipadá v úvahu.

Hodně to také záleží na kvalitě půdy, podnoži stromku, zálivce, stromek musí mít dostatek světla.

Jan Kratochvíl

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika