Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Gloster má, napokon ako každá odroda, svoje plusy aj mínusy. Medzi klady patrí určite veľmi pekný a atraktívny vzhľad, tak farebne ako aj tvarovo. Taktiež je to veľmi plodná odroda. Chuť nemožno objektivizovať, niekto na chuť Glosteru nedá dopustiť, niekomu pripadá (pod)priemerná. Medzi najväčšie mínusy patrí (vo väčšine lokalít) vysoká citlivosť na chrastavitosť a s tým spojená potreba intenzívnejšej fungicídnej ochrany. Za ešte väčší nedostatok Glosteru považujem jeho skládkové neduhy - plody v pivnici niekedy doslova praskali, často trpeli sklovitosťou dužiny. Za najväčšie mínus tejto odrody ale pokladám veľký sklon k fusariovej hnilobe jadrovníka, ktorá často znehodnocuje skladované plody. Pravdou je, že tieto skládkové nedostatky sa nevyskytovali každoročne, ale táto nevyspytateľnosť mu u mňa tiež body nepridávala. Gloster som v minulosti pestoval a bolo obdobie keď som ním bol nadšený. Toto nadšenie postupne vyprchávalo, ako prichádzali modernejšie odrody - odolnejšie chorobám a aj chutnejšie. Takže Gloster už nepestujem. Ak niekto túži po jablku s pretiahlym kalvilovito hranatým tvarom a špecifickou arómou, radšej nech - podľa mňa - siahne po originálnom Red Deliciouse, alebo jeho klonoch (Starking, Starkrimson, Red Chief, Red Cap a pod.). Ale toto je samozrejme len môj pohľad na Gloster, platí aj tu formulka 'proti gustu žiaden dišputát'. Napokon, Gloster je stále vo veľkom počte zastúpený na súťažných výstavách ovocia, čo svedčí o jeho hojnom pestovaní. IH (P.S.: na foto je odroda Jeromine, jeden z najnovších klonov Red Deliciousu).