Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Některé staré odrůdy vydržely u nás padesát, sto let, a vysazovat se budou-Beforest, Gascoineho, Coxová, James Grive, Smiřické, Bláhovo, Banánové, atd...

No, to je odvážné tvrzení. Odrůdy jako Bláhovo, Gascoigneho či Smiřické se běžně v produkčních sadech nevysazují, ani je nenabízejí standartní školky. Vysazují si je ovocnářští fajnšmekři, milovníci starých odrůd, ale hlavně pamětníci těchto jablek z dětství. Nejsem si jistý, že mladý pěstitel, nezatížený chuťovými vzpomínkami, dá přednost Smiřickému či Banánovému před Orionem, Rajkou nebo Rozelou.
      Zalistujeme-li ve starých pomologiích či zahraničních databázích, vidíme, že i v minulosti byly registrovány stovky odrůd, které již dnes nikdo nezná. Jen pár z nich zůstalo jako jakési evergreeny. Dá se předpokládat, že většina dnešních novinek bude následovat kdysi nadějné Alkmene, Bancroft, Carolu, Clivii do pomologického propadliště, Další si najdou své oblíbence jako Matčino, Spartan či Beforest a nakonec jedna dvě odrůdy (a možná taky ne) se stanou stálicemi trhu jako Golden, Idared či Bohemia.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika