Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Všudypřítomná chemizace kolem nás není nic příjemného. Ovšem militantní přístup anonyma 150.170 věci nepomůže, spíš naopak. Chce to trochu změnit filozofii zahrádkaření a zamyslet se nad tím, proč to vlastně děláme.
   Původní smysl pěstování plodin bylo hospodaření. Lidé pěstovali obilí, ovoce, zeleninu a chovali zvířata proto, aby se uživili - aby měli co jíst a dostali peníze za prodej.
    Později zahradničili i lidé s jiným zaměstnáním, a to proto, že na trhu bylo potravin málo, v úzkém sortimentu a špatné kvalitě. Taky tím ušetřili. Ještě za války to byla takřka nezbytnost.
    V minulém režimu kvetlo zahradničení ze dvou důvodů. Nebylo kam jezdit ve volném čase a zboží v obchodech Ovoce - zelenina stálo za prd a bylo práškované. 
   Většina důvodů zcela pominula. Nikdo nepěstuje něco jen proto, že by si to nemohl koupit. Ovoce, bulvy, cibule, růžice kořeny takové velikosti a vybarvení jako v obchodě se většině z nás vypěstovat nepodaří. Prakticky žádné výpěstky se finančně nevyplatí, srovnáme-li čas strávený pěstováním s časem v zaměstnání.  Proč to tedy děláma?
   Asi se shodneme - protože nás to baví. Je to pohyb, jsme na vzduchu, žijeme přírodu v přímém přenosu. Jako bonus máme odměnu ve formě výpěstků. Když přijdou kroupy, mráz, ptáci, hmyz, houba, jsme smutní. Ale jdeme dál. Protože cesta je cíl.
   Jsme zvyklí na rychlá řešení. Když je něco špatně, přepneme kanál, instalujeme novou verzi, stáhneme aplikaci, spolkneme antidepresivum...
   Nemám jasnou odpověď na užití pesticidů v zahrádce. Ovoce, kterému se v mém kraji běžně nedaří (meruňky, broskvoně) bez chemie pěstovat prakticky nelze. U toho ostatního se o to pokouším. Ne každý má ale tolik místa, aby se o část úrody chtěl dělit s chorobami a škůdci. 
   Je dobré si uvědomit, že nemoci a škůdci k životu, do přírody i do zahrady patří. Stejně jako boj s nimi. Je trochu pokrytecké na jedné straně teroristicky odmítat veškerou chemii na zahradě a na té druhé jezdit kilometr do práce autem, vkládat desinfekční kuličky do záchodu a chroupat čokoládu s palmovým tukem.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika